• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Hämta puckar är ingen big deal”

Uppdaterad
Publicerad

För eleverna på Timrå hockeygymnasium är den hårda jargonen vardag.

Skolinspektionen har gjort en särskild granskning av 30 idrottsgymnasier i landet. Timrå hockeygymnasium är en av de granskade skolorna, som också fick kritik för att inte arbeta tillräckligt mot kränkningar i skolan. Att yngre elever passa upp på äldre genom att hämta puckar och vattenflaskor är inte bra, enligt granskningen. Men eleverna tar inte så hårt på den behandlingen.

– Att de yngre får plocka puckar det är ingen big deal, men det känns som Skolinspektionen tagit det som en stor händelse, säger Tim Henriksson, hockeyelev.

Hård jargong

Killarna vittnar om en hård jargong på isen, men försäkrar att man kan säga förlåt efteråt och att det är bra stämning i laget.

– Det är tufft på planen och man krigar mot motståndarna, säger William Wellén, hockeyelev.

Flera insatser

Sedan granskningen har skolan gjort flera insatser. Eleverna har haft möten med både tränare och rektorerna där de gått igenom likabehandlingsplanen. Skolinspektionen påpekar också i sin rapport att det är viktigt att också tränarna tar del av den värdegrund som genomsyrar skolan. Och det är skillnad mellan tränare och lärare.

– Det kanske är en hårdare jargong, i hockey och det tillhör ju också... det är en agressiv sport då blir det en sån atmosfär. Det  tycker jag  är bra, medan i klassrummet är det mera pedagogiskt och så där, säger Tim Henriksson.

Elitsatsning

Att eleverna uppfattar den hårda jargongen som någon normalt tycker rektor Susanne Wåger, inte är så underligt.

– Grabbarna har svårt att se skillnad när de är i skolan, och när de är vanligt hockeyspelare på isen. Sen kan jag förstå dom, det är en elitsatsning dom gör, men från skolans perspektiv är det inte okej att nån känner sig kränkt, nånsin, menar hon.

Ökad risk för kränkningar

Skolinspektionen motiverar granskningen av idrottsgymnasierna med att det inom sporten, där konkurrens, utslagning och prestation är så viktigt, också ökar risken för att elever kränks.

Hur påverkar det en att behöva prestera på topp jämt?

Jag tror att det måste finnas en press för att man ska utvecklas, om man inte känner den pressen då kankse man inte tar ut sig lika hårt pch då blir man inte lika bra, säger Sebastian Kaijser, hockeyelev.

Men finns det dom som inte orkar med pressen?

– Det är klart att vissa inte orkar det och då får det va så då blir inte dom hockeyspelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.