Fler och fler har fått upp ögonen för de gamla sädesslagen som odlades i Sverige för flera tusen år sedan, bland annat för att de har andra egenskaper än moderna spannmål.
– Kulturspannmål har generellt bättre tolerans för variationer i klimatet, de står ofta bättre emot torka och extremväder, säger Lars Lindström.
Aktualiseras av klimatet
– Klimatförändringarna har gjort att man fått fokus på livsmedelsförsörjningen, säger Lars Lindström.
Han har odlat råg- och speltlosta sedan 2002 – något han är ensam i Sverige om – och sitter i styrelsen för föreningen Allkorn, som jobbar för att bevara lokalt anpassade stråsädessorter.
– På 1900-talet har råg- och speltlosta i stort sett försvunnit från hela Europa och i Sverige finns det bara kvar i genbanker och allmogeåkrar.
Lars Lindström jobbar också med utveckling och förädling. Förhoppningen är att sädesslagen ska kunna användas i exempelvis bröd och öl – tunnbröd har han redan testat att göra.
– Man har ätit råglosta i mer eller mindre 6 000 år men ingen har tidigare vetat hur det smakar eller vad det är för näringsanalys, tills nu, säger Lars Lindström.
Se och hör Lars berätta mer i videon.