Kungaparet besöker Sundsvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kungaparet besöker Sundsvall som en del av 400-årsjubileet – det blev en späckad dag men några elever hann iallfall sticka fram en blomsterkvast till kungen och drottningen. Foto: Pierre Ragnehag

Kunglig glans över 400-årsfirandet i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Jubileumsveckan är i full gång för Sundsvalls 400 års-firande, och under torsdagen besökte kungaparet staden. Det blev en dag som gick i historiens tecken.
– Intressant och spännande, tyckte kungen om att guidas genom fyra sekler Sundsvallshistoria.

Dagen började med tät dimma över Midlanda som gjorde att kungaparets plan fick cirkla en stund innan det var säkert att landa, och dagens redan späckade schema blev förskjutet.

Ett snabbt avklarat besök på Kulturmagasinet följdes av en lite längre promenad längs ”Tidsresan”, en utställning längs Storgatan över Sundsvalls första fyra sekler, där statister gestaltade olika tidsepoker.

Sen blev det underhållning och hyllningstal av kungen på Stora torget, ett torg som dagen till ära var fyllt av vinkande -och filmande- åskådare.

Vad tyckte då kungaparet själva om dagens besök? Allt om det i klippet.

Kungaparet på stadshusets balkong inför mötet med lokalpressen. Kungen var nöjd med det fina vädret och drottningen var imponerad av den historiska utställningen. Foto: Hans Lindblom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.