Andreas Brännlund, konstnärlig ledare för invigningsföreställningen i Sundsvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Brännlund visar upp alla de olika komponenter som ska hänga ihop till en föreställning under jubileumsinvigningen. I klippet berättar han lite om vad man som publik kan förvänta sig. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Sundsvall firar 400 år – stort hemlighetsmakeri inför spektakulära invigningen

Uppdaterad
Publicerad

Den 400-åriga jubileumsveckan invigs på Stora torget i Sundsvall med cirkusartister, körer, musiker och skådespelare under lördagskvällen.

Det är den presentationen som ges, men resten håller produktionen hemligt till invigningsdagen 31 augusti.

Föreställningen ”Förvandlingens stad” kommer att visa nedslag i Sundsvalls historia och framtid mitt på Stora torget med ungefär 230 olika aktörer. Flygande musiker, lingångare, körer, glödopera, och taksång. Föreställningen sker även i luften med hjälp av lyftkranar.

– Det första jag frågar artisterna är om de är höjdrädda, för det är en förutsättning att man inte är det, berättar den konstnärlige ledaren Andreas Brännlund som står för idé, manus och regi.

Invigningen är offentlig för alla besökare och kommer även att streamas för de som inte har möjlighet att vara på plats. Det är Sundsvalls kommun som ansvarar för att samordna jubileumsfirandet med aktörer inom föreningslivet, näringslivet, akademin och offentlig verksamhet.

Sundsvalls historia

Under den kommande jubileumsveckan förvandlas Storgatan till en tidslinje som tar besökarna med på en resa genom Sundsvall i tid och rum. Med olika miljöer, ljud, dofter och händelser som utspelar sig.

Hela firandet av ”Sundsvall 400 år” kommer kosta drygt sex miljoner kronor, enligt Sundsvalls kommun.

Caroline Durango, projektledare Sundsvall 400 år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med projektledaren Caroline Durango på en tidsresa längs Storgatan i klippet. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.