Allt fler äldre får en sådan här kamera installerad i sovrummet, för att hemtjänsten ska sköta tillsynen via den. Foto: Eva Harström, SVT

Här är kameran som sköter tillsyn av äldre nattetid

Uppdaterad
Publicerad

Kameror visar vad som händer i äldres sängkammare om natten. Hemtjänstens nattpatrull kan via en surfplatta se om personen ligger i sin säng. Allt fler kommuner låter kameran sköta tillsynen på natten.

Kameran placeras högt upp i sovrummet, gärna med vy mot dörren.

– Man får en hyfsad videokvalité och det går att panorera kameran åt höger och vänster, berättar Michael Nordkvist, servicetekniker på Örnsköldsvik kommun.

äldreomsorgen i Västernorrland

Fler och fler kameror

Antalet kameror som installeras i sovrummen ökar stadigt. För några år sedan var det bara enstaka kommuner som rapporterade till Socialstyrelsen att de använt kameror i hemtjänsten. I årets enkät redovisar nästan hälften av kommunerna att de använder natttillsyn via kamera.

”Inte en bevakningskamera”

Örnsköldsviks kommun har hittills installerat 25 kameror. Michael Nordkvist har varit hemma hos äldre och installerat kameror de senaste två åren. I början kan de äldre vara lite motvilliga, medger han.

Michael Nordkvist har installerat tiotalet kameror hemma hos äldre åt Örnsköldsviks kommun. Foto: Eva Harström SVT

– När man beskriver att det inte är en bevakningskamera, utan en tillsynskamera för att du ska slippa bli väckt om natten, så är det ganska positivt, säger Michael Nordkvist.

Sängen visas på surfplatta

Kameran kopplas upp via en router och är kopplad till mobilnätet. Sedan kan hemtjänstpersonalen logga in på en surfplatta och där se bilderna från kameran i sovrummet.

– Man ser väldigt bra. Kameran har ett osynligt ljus som lyser upp lägenheten och gör att kameran kan se även när det är kolsvart, säger Michael Nordkvist.

Det går inte att se vad som händer i sovrummet hela natten, utan bara under vissa bestämda klockslag – så kallade tidsfönster.

Inga inspelningar

– Enhetschefen lägger tillsammans med anhöriga och kunden upp tidsfönstren. Det kan vara mellan två och tre på natten, förklarar Michael Nordkvist.

Det är enbart under den överenskomna tiden som hemtjänsten kan se bilder från kameran och då handlar det om någon minut åt gången.

– Inga bilder spelas in eller lagras, säger han.

Beroende av nätet

Skulle det bli något fel på uppkopplingen, eller att mobilnätet inte fungerar, åker hemtjänsten ut och gör ett hembesök.

– Det har hänt vid någon storm, men det är ytterst sällan det händer, säger Michael Nordkvist.

Han menar att kamerorna är bra för de äldre som slipper att bli störda under natten och att det också finns miljöbesparingar att göra.

Hoppas på fler kameror

– Oftast sitter kamerorna långt ute på landsbygden, så de sparar bra många mil, menar Michael Nordkvist.

Enligt honom har Örebro och Kristianstads kommun varit något av föregångare vad det gäller tillsynskameror inom hemtjänsten.

– De började med ett tiotal kameror och efter ett år har det exploderat för deras del. Vi hoppas på något liknande.

Kommuner med kameratillsyn

Vi har frågat alla kommuner i landets sex nordligaste län om de har kameror för tillsyn på natten. De som hittills svarat ja är följande:

Vindelns kommun

Lycksele kommun

Ovanåker kommun

Boden kommun

Kalix kommun

Piteå kommun

Skellefteå kommun

Östersunds kommun

Krokom kommun

Bräcke kommun

Örnsköldsvik kommun

Kramfors kommun

Härnösand kommun

Söderhamn kommun

Gävle kommun

Nordanstig kommun

Falun kommun

Avesta kommun

Mora kommun

Många kommuner svarar att de är i startgroparna och snart kommer att installera tillsynskameror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

äldreomsorgen i Västernorrland

Mer i ämnet