Han är en välkänd serieskapare (se hans tre tips längst ner i artikeln) genom sina självbiografiska serieromaner och har de senaste åren gett sig kast med sin egen samiska historia, en historia som tills för några år sedan var okänd även för honom själv.
– Det finns en sån enorm okunskap om samer, det är inget man får lära sig i skolan. Det finns mycket att jobba med där, säger Mats Jonsson.
Mittuniversitetet motiverar beslutet att göra honom till hedersdoktor för
att ”han lyfter aktuella frågor och perspektiv på samhällsutveckling och resurser i norra Sverige, samt den växande klyftan mellan stad och landsbygd”.
Augustnominerad
Jonssons bok, ”När vi var samer” från 2021, blev den första serieromanen att nomineras till den skönlitterära Augustpriset.
I den senaste, ”Stinas jojk” berättar han om en släkting som på 1800-talet forslades runt i hela Europa för att visas upp inför publik som ett cirkusdjur. Stina Larsdotter led av en sjukdom som gjorde att hon blev extremt lång, 218 centimeter.
Lämnade Stockholm
För drygt fyra år sedan flyttade Mats Jonsson hem till sin tillbaka till sin hembygd i Ådalen efter mer än 20 år i Stockholm.
Hör i klippet om varför han ser doktorshatten som slutet på en mardröm – och varför tillställningen kändes läskig.