Mats Jonsson serieskapare och hedersdoktor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I samisk kolt från farfaderns Malå tog serieskaparen och samhällsdebattören Mats Jonsson emot utnämningen till hedersdoktor vid Mittuniversitetet. De senaste åren har han berättat om sin egen samiska historia. Foto: Per-Erik Ström

Här blir serietecknaren Mats Jonsson hedersdoktor på Mittuniversitetet: ”Det känns lite läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Den hyllade serieskaparen och författaren Mats Jonsson har utsetts till hedersdoktor på Mittuniversitetet för sitt bidrag till svensk kultur och samhällsdebatt.

Han ser sig själv som folkbildare och tror att det just det som universitetet uppskattar och ville belöna.

Han är en välkänd serieskapare (se hans tre tips längst ner i artikeln) genom sina självbiografiska serieromaner och har de senaste åren gett sig kast med sin egen samiska historia, en historia som tills för några år sedan var okänd även för honom själv.

– Det finns en sån enorm okunskap om samer, det är inget man får lära sig i skolan. Det finns mycket att jobba med där, säger Mats Jonsson.

Mittuniversitetet motiverar beslutet att göra honom till hedersdoktor för
att ”han lyfter aktuella frågor och perspektiv på samhällsutveckling och resurser i norra Sverige, samt den växande klyftan mellan stad och landsbygd”.

Augustnominerad

Jonssons bok, ”När vi var samer” från 2021, blev den första serieromanen att nomineras till den skönlitterära Augustpriset.

I den senaste, ”Stinas jojk” berättar han om en släkting som på 1800-talet forslades runt i hela Europa för att visas upp inför publik som ett cirkusdjur. Stina Larsdotter led av en sjukdom som gjorde att hon blev extremt lång, 218 centimeter.

Lämnade Stockholm

För drygt fyra år sedan flyttade Mats Jonsson hem till sin tillbaka till sin hembygd i Ådalen efter mer än 20 år i Stockholm.

Hör i klippet om varför han ser doktorshatten som slutet på en mardröm – och varför tillställningen kändes läskig.

Mats Jonsson, serieskapare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är du sugen på att skriva en bok eller teckna en serie? Här har du Mats Jonssons tre tips om saker att tänka på. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.