Mats Jonsson har släppt en ny serieroman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Jonsson har släppt en ny serieroman om Kristina Larsdotter och hennes korta livsöde. Foto: SVT

Mats Jonsson aktuell med ny serieroman: ”Blev väldigt känslosamt”

Publicerad

I dagarna landade Mats Jonssons nya serieroman Stinas jojk i landets bokhandlar.

Boken är en berättelse om Kristina Larsdotter och hennes korta livsöde.

– Det blev väldigt känslosamt att göra boken, säger Mats Jonsson.

Serietecknaren Mats Jonsson är aktuell med serieromanen Stinas jojk. Boken är baserad på Kristina Larsdotters levnadsöde. Stina var dessutom släkt med författaren.

– När jag arbetade med min förra bok, ”När vi var samer”, så insåg jag att jag och Kristina Larsdotter var släkt. Jag hade ju hört talas om henne och läst om henne i Åke Lundgrens böcker, men det blev en annan grej när jag såg hur hon passade in bland släkttrådarna, säger Mats Jonsson.

Vet väldigt lite om vad hon tänkte

Där någonstans vaknade tanken hos Mats Jonsson att själv skriva en bok om henne. Det finns mycket skrivet om henne men det finns väldigt få av hennes egna ord bevarade. Man vet mycket om vart hon reste men väldigt lite om vad hon tänkte och kände.

– Boken är som mitt försök att gissa hur hon kände och tänkte, säger han.

Bokskrivandet har gett honom många insikter. Det har varit viktigt för honom att försöka skildra hennes liv så bra som möjligt. Hon var van vid att folk tittade på henne, för att hon var så lång, det hade de gjort hela livet, så det blev som en vardag för henne, tror Mats Jonsson.

– När jag försöker skildra ett trauma för henne, så är inte det att hon blir stirrad på, för det är hennes vardag. I stället fastnade jag för en sak som jag hittade i ett protokoll på Karolinska institutet, där det stod att hon inte kunde få barn, säger Mats Jonsson.

I protokollet kan man läsa att hon aldrig började menstruera vilket Jonsson tror kan ha varit ett trauma för henne.

– Att något så grundläggande mänskligt som att kunna få egna barn inte gick för henne måste ha känts,.

”Hon var en vanlig människa”

Det många känner till om Kristina Larsdotter är att hon led av en sjukdom som gjorde att hon aldrig slutade växa och hon visades upp på olika platser runt om i världen.

– Men hon var trots allt en helt vanligt människa som förmodligen grät över det som alla gråter över.

Mats Jonsson berättar att det har varit väldigt känslosamt att göra den här serieromanen men att det har varit viktigt för honom att visa människan Kristina Larsdotter.

– Människor ska inte bli ihågkomna med sina öknamn. Jag kallar henne helt enkelt för Stina, det räcker bra, säger han.

En bok för alla

Stinas jojk är Mats Jonssons femte bok. Det är en bok för mellanåldern men han menar bestämt att den passar alla.

– Det är en barnbok, från nio år, men enligt mig så är det en bok för alla. Man kan utan problem läsa den utan att tänka på att den är riktad till unga läsare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.