Mats Jonsson och Elin Anna Labba blir hedersdoktorer. Foto: TT

Mats Jonsson och Elin Anna Labba utsedda till hedersdoktorer

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Elin Anna Labba och serietecknaren Mats Jonsson har blivit utsedda till hedersdoktorer.

– Det är väldigt hedrande, säger Labba.

Luleå tekniska universitet har utsett fyra hedersdoktorer, en av dem är journalisten och författaren Elin Anna Labba.

Hon har skrivit böcker som ”Herrarna satte oss hit” och ”Far inte till havet” och har utsetts till filosofie hedersdoktor, bland annat för att hon engagerar läsare i både litterära och folkbildande sammanhang.

– Det är väldigt hedrande. Det känns särskilt speciellt att det är ett utnämnande från min älvdal. Luleå tekniska universitet ligger nära samma vatten som jag kommer ifrån och skriver om, säger hon i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag har under de senaste tio åren träffat så många äldre samer som har burit på kunskap större än ett universitet. Jag har dem att tacka för allt och jag tänker att det här är ett utnämnande av äldre samers kunskap också – ett hedrande av den samiska berättarakademin som jag har ynnesten att arbete med.

Serietecknaren Mats Jonsson som debuterade 1998 med serieromanen ”Unga Norrlänningar” blir ny hedersdoktor vid Fakulteten för humanvetenskap vid Mittuniversitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.