Precis som på många andra håll i landet hade Region Västernorrland stor brist på patologer. Efter ett nödrop från kliniken har man fått pengar för att anställa både biomedicinska analytiker och patologläkare.
– Vi fick acceptans hos förvaltningsledningen att anställa ST-läkare och det har gett ett fantastiskt gott resultat. Idag har vi bland Sveriges snabbaste svarstider för cancerprover, säger Ingela Pirttilä, enhetschef patologin vid Sundsvalls sjukhus.
Gillar mikroskopet
Johan Lindgren var en av de två första ST-läkarna som anställdes, han har idag ungefär två år kvar innan han blir färdigutbildad. Men det var långt ifrån klart att han skulle välja den här inriktningen.
– Nej, som de flesta andra på utbildningen siktade jag på att bli interndoktor eller kirurg, men i slutet av utbildningen kom jag på att jag var intresserad av diagnostik, säger Johan Lindgren.
Viktigt för patienterna
Satsningen vid Region Västernorrland har kostat en hel del pengar, men enligt enhetschefen var det nödvändigt för att klara kraven i vårdprogrammen.
– Vi lånar patientens preparat en liten stund, men det vi får fram är av yttersta vikt för patientens fortsatta levnad. Bristen på patologer skulle vara fatal, säger Ingela Pirttilä.
Kommer ST-läkarna stanna?
Frågan är då hur Sundsvall ska kunna få behålla sina guldklimpar när dom är färdiga?
– Vi kan erbjuda utveckling, fortbildning och bra arbetsmiljö. Sedan vet man förstås aldrig hur unga människors liv förändras, säger Ingela Pirttilä.
– Vi kan säkert få jobb på många ställen, men här har vi ju fått våra önskemål om bra utbildning och handledare tillgodosedda, så det är klart det spelar in att vi trivs här, säger ST-läkaren Johan Lindgren.