Nya rekommendationer från Livsmedelsverket gör det numera möjligt för storkök att ta tillbaka och servera mat en gång till. Det har i sin tur gjort att kommunerna uppdaterat sina riktlinjer och nu kan köken tillvarata matrester på ett helt annat sätt än tidigare.
På Sörgården i Bredbyn jobbar man hårt med ”Andra chansen” och har fått ner matsvinnet från 6930 kilo år 2020, till 3485 kilo år 2021.
– Varje morgon innan vi startar produktionen så funderar vi vad vi ska göra av resterna. Kan vi göra något nytt eller ska vi servera det som det är, säger Malin Liv, som konstaterar att det nya arbetssättet också har gett en större arbetsglädje.
”Fler barn äter skolmat”
I köket på Sörgården lagas maten till Anundsjöskolan. Att bygga ut menyn efter resterna har inneburit fler alternativ att välja mellan för eleverna.
– De tycker det är roligt med variation. Och vi har också sett att det är fler barn som äter skolmat, så det är roligt, säger Malin Liv.
I klippet berättar Malin Liv mer om hur de jobbar med att ta tillvara maten och skapa nya rätter.