Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonathan Westman Wikman och John Svensson går i årskurs 7 på Anundsjöskolan. Den här dagen har de mattjänst i skolköket. De uppskattar att det finns mer att välja mellan sedan köket börjat ta tillvara mat som blivit över i större utsträckning. Foto: SVT

Eleverna nöjda med matsvinnsarbetet: ”Fler alternativ att välja på”

Uppdaterad
Publicerad

Skolköket på Sörgården i Bredbyn jobbar aktivt med ”Andra chansen” – att på olika sätt ta tillvara den mat som blir över.

Arbetssättet har inte bara fått ner matsvinnet, det har också fått fler elever att äta skollunch.

– Vi får fler alternativ att välja mellan, säger John Svensson, som går i sjuan på Anundsjöskolan.

Eleverna har vant sig vid att gårdagens mat kan dyka upp i en ny form nästa dag. Den här dagen är det soppa och bröd, bakat på rotsaker som blivit över, som utgör ”andra chansen”.

I klippet berättar John Svensson och Jonathan Westman Wikman, som för dagen har matjour och hjälper till i skolköket, mer om skollunchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.