Vid Selångersån har Länstyrelsen varit på jakt. De letar efter den invasiva arten vattenpest. I en vecka har det snorklats runt i vattnet med målet att kunna bekämpa dessa avlånga, krulliga växter.
– Vi håller på med en testning för att se om det går att bekämpa och begränsa arten, säger Tove Lönneborg.
Det handlar om arterna vanlig vattenpest och smal vattenpest, som hotar övriga växtlighet i vattnet.
”Inte heltäckande än”
Nu arbetar Länstyrelsen för att bekämpa växten innan den hinner sprida sig mer i området.
– Därför är det ganska bra att man selektivt kan plocka upp just vattenpesten och att det blir skonsamt för de andra växterna som får stå kvar.
Växten har tidigare främst använts i akvarium, men har sedan på något sätt spridit sig ut i naturen.
Hör Tove Lönneborg berätta mer om kampen mot vattenpesten i videon ovan.
Vad är vattenpest?
Vattenpest är en dybladsväxt som bildar långa slingor med stjälkar. De kan bli upp till ett par meter långa och har centimeterlånga blad som sitter i täta kransar längs stjälken. Den blommar i toppen av stjälkarna med små, cirka fyra millimeter breda, vita eller bleklila blommor från juli till september.
Det första fyndet av vattenpest uppges vara 1872 i Uppsala. Nu är den mycket vanlig i sjöar och vattendrag i hela södra delen av Sverige.
Under 2000-talet har vattenpest även påträffats i Sundsvallsområdet, i Sveriges nordligaste älv (Könkämä älv) samt vid Bottenviken.
Vattenpest växer snabbt och kan bilda täta bestånd. Det svenska namnet syftar på den egenskapen. En tät massa av vattenpest tar plats och hindrar solljuset att tränga ned i vattnet vilket påverkar livsbetingelser för andra växter. Det kan även förändra miljön för djurlivet.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten