Högsta domstolen menar att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd för Ångermanlandsmamman. Foto: SVT

HD nekar prövning för Ångermanlandsmamman som förgiftade sin dotter

Uppdaterad
Publicerad

Det var i början av juli som mamman från Ångermanland som dömts till åtta års fängelse för att ha förgiftat sin dotter överklagade till Högsta domstolen. Nu har Högsta domstolens beslut kommit – de prövar inte frågan.

SVT Nyheter Västernorrland har nära följt rättegången mot mamman från Ångermanland som i februari i år häktades misstänkt för att ha skadat sitt barn i förskoleåldern genom förgiftning. Hon ska, enligt rätten, bland annat ha injicerat tarmbakterier i dotterns blod och gett henne läkemedel och insulin.

Höjt straff

Mamman dömdes först till fängelse i sex år för grov misshandel i tingsrätten, något som senare skärptes till åtta år i hovrätten efter att både åklagare och försvar överklagade domen. Hovrätten konstaterade då att det rörde sig om synnerligen grov misshandel och försök till grov misshandel, men inte försök till mord, något som åklagaren yrkade på.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Ville frias i HD

Överklagan till Högsta domstolen var med anledning av att mamman ville frias helt, då hon hela tiden nekat till brott. Under onsdagen kom dock HD:s beslut att de inte meddelar prövningstillstånd. I protokollet för beslutet uppger HD:

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Mer i ämnet