Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mamman ska ha googlat på: ”kan man göra sitt barn sjukt utan att det syns”. Se en sammanfattning om fallet här. Foto: Polisen, Storyblocks, SVT

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter – vill nu frias i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Mamman som dömdes till åtta års fängelse efter att bland annat ha förgiftat sitt eget barn med tarmbakterier överklagar nu till Högsta domstolen.

– Hon har hela tiden förnekat att hon gjort sig skyldig till nåt brottsligt så därför överklagar hon, skriver Christian Shumkow till SVT.

Mamman fick skärpt straff i hovrätten och därmed åtta års fängelse för synnerligen grov misshandel och försök till grov misshandel på sitt barn.

Enligt domen ska hon ha förgiftat sin dotter med tarmbakterier och gett henne läkemedel och insulin. Nu överklagar mamman domen och vill därmed frias i Högsta domstolen, vilket Tidningen Ångermanland var först att rapportera om.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

I överklagandet har 11 frågeställningar ställts till rätten gällande bakterier, insulin, mediciner och effekt. En av frågeställningarna är ifall ”enbart ett digitalt spår kan leda till fällande dom i brottmål”, en annan är ifall någon skadlig effekt har uppstått på målsäganden (dottern) när hon varit under medicinsk behandling av antibiotika.

Anses inte vara tillräckligt för fällande dom

Gällande delen om bakterierna skriver försvarsadvokat Christian Shumkow i överklagan att Hovrättens konstaterande om att aktuella bakterier förekommer naturligt hos människor i bland annat tarm och avföring, talar emot åtalet. Och att Hovrätten meddelat fällande dom i den delen genom att hålla ett antal digitala sökningar emot hans klient (mamman, reds. anm). Det anses inte vara tillräckligt för fällande dom i brottmål, skriver han.

När det kommer till frågeställningen om effekt skriver han att rättsläkaren uttryckt en betydande osäkerhet både i det rättsmedicinska utlåtandet och vid sitt förhör i rätten.

Överklagandet till Högsta domstolen skickades in under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Mer i ämnet