Hemtjänsten i Härnösands nya satsning: fikapauser

Uppdaterad
Publicerad

Inom hemtjänsten i Härnösand pågår sedan några veckor tillbaka ett arbetsmiljöprojekt för att göra det möjligt att ta pauser under arbetsdagarna. Och det via frihet och planering.

– Vi gör ett bättre jobb, är gladare och piggare, säger Elisabeth Norberg, koordinator inom hemtjänsten.

Bakgrunden till satsningen är att personalen upplevt stressiga arbetsdagar och haft svårt att få ut de pauser som de har rätt till under arbetsdagarna. Situationen ledde till tre anmälningar från skyddsombuden om tidsbrist och stress och Arbetsmiljöverket krävde åtgärder från kommunen.

”Inte lika stressad”

Projektet har pågått några veckor och införs successivt i kommunens hemtjänstgrupper. Enligt skyddsombudet Alexander Näslund har det redan gett resultat. 

– Det är en ganska stor skillnad. Man är inte lika stressad för det är lite luftigare i planeringen. 

I praktiken innebär det att alla ska ha möjlighet att ta en paus på 15 minuter på förmiddagen, 15 minuter på eftermiddagen och 15 minuter på kvällen.

Reaktioner från allmänheten

Det handlar om att prioritera och göra det möjligt att ta paus – även om man är i en bil en bit bort från ett gemensamt fikarum. Då kan det handla om att ta med en termos och ta rast på vägen. Och att uppmuntra varandra att ta rast. 

– Med planering och frihet för personalen så ska det gå att lösa, säger Maritha Nordin, chef för hemtjänsten. 

Satsningen har även märkts hos allmänheten. Härnösandsbor har hört av sig till kommunen om att de sett hemtjänstpersonal sitta lugnt i sina bilar. 

– Därför tänkte vi att det är bra att gå ut och berätta om det här, säger Maritha Nordin. 

Rätt till paus i arbetet – så säger lagen

Utöver rasterna har du rätt till kortare avbrott från arbetet, det vill säga pauser. Enligt arbetstidslagen ska en arbetstagare ha en rast senast efter 5 timmars arbete.

Själva lagen säger ingenting om hur lång rasten ska vara, men enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer ska rastens längd vara minst 30 minuter.

Rast innebär att du inte står till arbetsgivarens förfogande, det vill säga du har rätt att lämna arbetsstället. Exempelvis kan du äta, stänga av telefonen och inte behöva vara tillgänglig. Rasten räknas inte in i arbetstiden.

Utöver rasterna har du rätt till kortare avbrott från arbetet det vill säga pauser. Då har du inte automatiskt rätt att lämna arbetsplatsen. Pauser räknas in i arbetstiden. Längden på och omfattningen av pauserna är inte reglerat i lagen mer än skyldigheten för arbetsgivaren att organisera arbetet, så att arbetstagaren kan ta de pauser som behövs utöver rasterna.

Även om arbetstidslagen inte kräver 10-15 minuters fikapaus på förmiddag eller eftermiddag, är det väldigt bra för erfarenhetsutbyte, lärande organisation, att förebygga arbetsskador och skapa trivsel på arbetsplatsen. De flesta arbetsgivare har insett det och därför är det mycket vanligt med fikapauser på arbetsplatserna.

Källa: unionen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.