• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han är glad, sprallig, nyfiken och en väldigt kramgo kille”, säger Henrys mamma Therese Bohman. Foto: SVT

Henry yngst att få nytt hjärta

Uppdaterad
Publicerad

Han är den yngsta som fått ett nytt hjärta transplanterat i Sverige. Numera tvåårige Henry Bohman i Härnösand. Nu vill hans mamma uppmana alla att göra ett aktivt val när det gäller organdonation.

Tvåårige Henry från Härnösand fick en tuff start i livet när han föddes på Sundsvalls sjukhus i oktober 2010. Halva hjärtat slog inte. Han fördes samma dag till Sahlgrenska i Göteborg. Nu två år senare slår han många med häpnad med sitt glada humör och sin fysiska återhämtning.

– Han är glad, sprallig, nyfiken och en väldigt kramgo kille, säger hans mamma Therese Bohman. 

Dramatisk födsel

Henry föddes under dramatiska former och man tror att han föddes med en hjärtmuskelinflammation som påverkat hjärtat. Bara två veckor gammal konstaterade läkarna att hans enda chans var att få ett nytt hjärta. En påfrestande situation för de nyblivna föräldrarna Jörgen och Therese Bohman.

– Det var väldigt illa. Han las i hjärt- och lungmaskin andra dygnet och det gick utför. Hans hjärta repade sig aldrig. Vägen vi gick på blev smalare och smalare, berättar mamma Therese.

Hjärtbyte i Göteborg

En vecka senare fanns ett hjärta. Som passade. Bara 3 centimeter stort. Han är den yngsta i Sverige som genomgått en hjärttransplantation. Operationen tog åtta timmar.

Stora framsteg

Ingreppet gick bra. Men det blev många månader på sjukhus. När vi träffade Henry senast var han åtta månader. Och sedan dess har han gjort stora framsteg. Tidigare sondmatades han nästan uteslutande. Men mängder av träning har gjort att han kan äta själv. Föräldrarna har börjat arbeta och Henry går på förskola. Vardagen rullar på.

– Läget är stabilt,  sedan kan man aldrig säga. En hjärttransplantation är ju en behandlingsform. Man blir ju aldrig fri eller frisk från det i den bemärkelsen.

Många mediciner

Henry går på kontroller varje månad och äter många mediciner dagligen. Det kommer han att göra resten av sitt liv. För en transplantation är en livslång behandlingsform. I dag är Therese och Jörgen oändligt tacksamma för att deras son fick chansen att leva vidare. Det hade inte vare möjligt utan en donator. Därför uppmanar Henrys föräldrar alla att göra ett aktivt val när det gäller organdonation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.