Övningen går ut på att rädda en skadad person från hög höjd, strax intill toppen av brons pyloner, 180 meter över Ångermanälvens mynning. Några av deltagarna är ute på brovajern för första gången och trots att det handlar om brandmän med erfarenhet av räddningsuppdrag så var de första stegen spännande.
– Det kändes i magen, konstaterade Hans Nordin som var en av kursdeltagarna.
Dubbla säkringar
Brandmännen arbetar med dubbla säkringar och hanterar en pulka där en person placeras för att göra övningen så realistisk som möjligt. Efter hand ser deltagarna allt mer komfortabla ut och kan koncentrera sig på räddningsarbetet.
– Det gick över ganska fort, man får fokusera på uppgiften så gott det går, säger Hans Nordin.
– Som tur är är det ganska bra fäste på vajern och man har handtag att hålla sig i men det gäller att ha mobiltelefonen i fickan och se till så att inget ramlar ner, säger han och menar att ett fallande föremål som träffar en bil nere på bron skulle kunna orsaka en farlig situation.
Speciell metod
Övningen har pågått under veckan med flera olika grupper och är nödvändig för att man ska klara ett skarpt läge uppe på bron.
– Det kan vara att någon underhållsarbetare kan skada sig men vi har en speciell metod med en bår som hänger på de här handledarna som går längs huvudkabeln, förklarar övningsledaren Mikael Lundberg som tycker att kursdeltagarna har skött sig bra under kursen.