SVT har tidigare berättat om flykten från de traditionella idrottsföreningarna. Det så kallade LOK-stödet har minskat rejält i länet, så även i Sundsvall. Men det finns föreningar som växer – utan riksidrottsförbundets pengar i ryggen.
Får inget stöd
Skateparken är sen 1999 mötesplats för spontanidrott, över 800 medlemmar åker skateboard, inlines, BMX och kickbike.
Skateparken fick under en kort period aktivitetsstöd från Riksidrottsförbundet men efter ett kontrollbesök försvann det, föreningen saknades fasta tider för ungdomarna som var fria att gå när det passade.
–Jag tycker att det är jättetråkigt, vi kunde bygga om skapa nya åkytor och göra roliga saker för barnen, säger Monica Tjärnström verksamhetsansvarig vid Drakstadens skatepark.
Hon anser att Riksidrottsförbundets mallar är för snäva.
–Jag tror att de måste tänka om, ungdomarna bör ju få börja och gå hem när de vill här, det här är en spontanidrott det fungerar inte som vid exempelvis fotbollsträningar, säger hon.
Idrottsföreningarna tappar
Samtidigt som ungdomarna strömmar till skateparken så tappar de traditionella idrottsföreningarna i länet. Föreningarna i Sundsvall har tappat sju procent av aktivitetstillfällena som får det så kallade LOK-stödet.
–Skateparken får inte stöd därför att man saknar designerade ledare och fasta tider för träningar, vi arbetar efter en modell där tillsyn av vuxna är viktigt. Men vi för en diskussion som på sikt kan leda till ändrade LOK-regler, säger Magnus Forsberg, stödansvarig vid idrottsförbundet Västernorrland.
Tungrodd organisation
Riksidrottsförbundet styrs demokratiskt av specialidrottsförbunden, det är en stor organisation och förrändringar kommer inte alltid snabbt. Stämma hålls vartannat år, senast var 2013 då valdes Skateboardförbundet in efter att ha fått avslag på sina två tidigare ansökningar 2005 och 2007.
Om man nu tappar stort från de traditionella idrottsföreningarna, varför är man snabbare med att ställa om?
–Det görs ett stort arbete, det kommer att vara den stora grejen på medlemsstämman nu i maj, vi ser att ungdomar idag kanske vill välja hur och när man ska utöva sin idrott och vi vet att vi behöver förrändras, säger Magnus Forsberg.
Vad anser du?
–Det är ju idrottsförbunden tillsammans som bestämmer reglerna för LOK-stödet men personligen så tror jag att vi måste gå åt det hållet att ge mer valfrihet och då är det möjligt att LOK-stödet förrändras som en del av det, säger han.