Bilder ur polisens förundersökningsprotokoll i Sidsjömålet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre tonårspojkar reser till Sundsvall där ett mord ska utföras, men det slutar med att de själva torteras. I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Högsta domstolen prövar inte domen i Sidsjömålet i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd i det så kallade Sidsjömålet, där tre tonåringar reste till Sundsvall på uppdrag av det kriminella Foxtrotnätverket för att döda en gängrival i Dalen – men i stället fördes bort och utsattes för mordförsök.

I och med HD:s beslut slås hovrättens dom fast – bland annat det skärpta straffet för den huvudmisstänkte.

I april togs Sidsjömålet upp i Hovrätten för nedre Norrland. Elva av de tolv personer som åtalats hade tidigare dömts i tingsrätten – bland annat för mordförsök och människorov på Foxtrots sida, och förberedelse till mord och grovt vapenbrott på Dalens sida.

Skärpta straff

Hovrätten skärpte straffet för fyra av de dömda personerna och sänkte straffet för fyra av dem.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Bland annat fick den huvudmisstänkte 24-årige mannen 16 års fängelse i stället för 14 – för två fall av försök till mord, synnerligen grov misshandel, grov misshandel, människorov och narkotikabrott.

Två av tonårspojkarna som haft i uppdrag att mörda en gängmedlem i Dalen fick sänkta straff; den tredje kan inte dömas på grund av sin unga ålder.

Hovrätten dömde även en person som tidigare friats i tingsrätten och som agerat chaufför, enligt åtalet.

HD: Hovrättens dom gäller

Domarna har överklagats i både tingsrätten och hovrätten, av både åklagarsidan och försvarssidan. När domarna slutligen överklagades till Högsta domstolen, den högsta instansen man kan överklaga till, beslutade HD att saken inte prövas igen.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver HD i beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Mer i ämnet