Ung kille som springer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För ett år sedan trodde jag aldrig att jag skulle klara av så här långa distanser”, säger Humam Kabani. Se klippet för att höra mer om hans träning. Foto: Tindra Näsström/SVT

Humam i Härnösand gick från otränad till att springa tio mil: ”Ville kliva ur min bekväma bubbla”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan orkade han knappt springa en kilometer.

Nu springer 18-åriga Humam Kabani tio mil utan att stanna.

– Det är mycket som är jobbigt när det kommer till att löpa, men framför allt är det jobbigt mentalt, säger Humam Kabani.

Att satsa på löpningen har aldrig varit en plan för Humam, det är något han gör rutinmässigt och för att underlätta för andra utmaningar i livet. Han berättar att löpningen pushar honom till att kliva ur sin bekvämlighetsbubbla och i stället utsätta sig för tuffa situationer, både psykiskt och fysiskt.

– Springa är något jag gör för att träna upp min förmåga att göra saker jag tycker är jobbigt, det hjälper mig kliva ur min bekväma bubbla, förklarar Humam Kabani.

Träning och hälsa

Att gå från noll till tio mil kräver misslyckanden

Genom att våga pusha sig själv har Humam lyckats springa tio mil på tiden 13 timmar och 28 minuter. Nu, när han klarat det, vill han påminna andra om vikten av att minnas sina första steg, och även sina misslyckanden.

– I början misslyckades jag jättemycket, min kondition var jättedålig och jag kunde knappt springa 100 meter, det är lätt att glömma nu när jag klarat att springa tio mil, säger han.

Humam Kabanis tips till de som vill börja löpträna är att tänka positivt och våga tro på att man orkar mer än man tror. Hör honom berätta mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet