Erik Löfgren, pressansvarig I21 och Camilla Waltersson Grönvall (M) minister socialdepartement

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Löfgren, kommunikationsansvarig på I21 är förvånad att även den ansvariga ministern pekar ut regementet som ett säkerhetshot. Han berättar att vare sig Sis eller någon på det ansvariga departementet har varit i kontakt med regementet om säkerheten. Foto: svt

I 21 pekas ut som säkerhetshot för Vemyra: ”Synd att de använder oss som argument”

Publicerad

Förslaget att lägga ner ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå har hamnat i rikspolitiken. I riksdagen sa den ansvariga ministern att hon inte vill lägga sig i beslutet. Hon slog dessutom fast att hon anser att närheten till regementet är ett säkerhetshot. Beskedet både förvånar och irriterar Försvarsmakten.

Statens institutionsstyrelse, Sis, är myndigheten som ansvarar för landets ungdomshem, och när beslutet kom att Vemyra skulle läggas ner angavs två huvudskäl; dels svårigheten att hitta personal med rätt kompetens, och dels att Vemyra är granne med återstartade regementet I 21. Ett säkerhetsproblem, anser Sis.

Krismöte hos ministern

Ledningen för Sis kallades nyligen till krismöte på socialdepartemet hos den ansvariga ministern Camilla Waltersson Grönwall (M) för att diskutera den skriande bristen på ungdomsplatser.

Men i riksdagen sa Waltersson Grönwall att beslutet att lägga ner Vemyra var något hon inte ville lägga sig.

Regementet ett säkerhetshot

Hon slog dessutom fast att hon delar bedömningen att närheten till regementet är ett säkerhetshot.
”Ungdomshemmet kommer närmare verksamheten och det material som förvaras där”, sa hon.

Waltersson Grönvall menar att det behövs en ny säkerhetsbedömning.

Irritation hos militären

Men på I 21 väcker beskedet förvåning:
– Det är synd att de använder oss som ett argument utan att ens haft en dialog med oss, säger Erik Löfgren, kommunikationschef på I 21.

Att vare sig Sis eller departementet har haft någon kontakt med regementet om säkerhetsfrågorna ser Löfgren som märkligt:

– Det är ju vi som jobbar med säkerhetsfrågorna, konstaterar han.
– Vill de använda just det som argument, så kanske det vore bra om de kontaktade oss, tycker Erik Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.