Foto: SVT

Industristaden som blev grönast i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvall har varit känd för sina bolmande skorstenar och dålig luft, men nu visar det sig vara en av Sveriges grönaste städer.

Topplaceringen är lite oväntad.

Sundsvall med sin historia som smutsig industristad finns med på listan över landets grönaste städer. Bland landets större städer finns det faktiskt ingen annan stad i landet med mer grönytor än just Sundsvall, skriver tidningen Hem & Hyra.

Länet ligger bra till

Det är Statistiska Centralbyrån (SCB) som gjort undersökningen. Inte mindre än 2 000 tätorter har kartlagts och den kartläggningen visar att också Örnsköldsvik och Timrå placerar sig högt, men bland landets större städer toppar Sundsvall med 360 kvadratmeter allmän grönyta per person. Malmö som befinner sig i botten på listan har bara 81 kvadratmeter.

I snitt har de större städerna över 100 000 invånare 127 kvadratmeter grönytor per person.

Sommar som vinter

Ett populärt grönområde i Sundsvall är Sidsjön och där träffar vi Kent vid det alltid lika populära Ankeborg:

– Lever man i en förhållandevis stor stad så är det perfekt att kunna dra sig ut i naturen och vandra lite och här är det perfekt med grönområden sommartid och slalombackarna vintertid. Det finns mycket att välja mellan.

Bland alla tätorter, alla kategorier, är det Kinna med 567 kvadratmeter som toppar listan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.