Ingen får fotografera Luciatåget

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen nåddes alla vårdnadshavare för förskolebarn i Örnsköldsviks kommun av ett mail om fotoförbud under Lucia.

Med hänvisning till personuppgiftslagen, PUL, och att vissa barn omfattas av skyddad identitet, förbjuds alla som ska titta på Luciatågen på förskolorna i Örnsköldsvik att fotografera eller filma barngrupperna under firandet.

Kommunens förskolechef Lena Gidland berättar att detta förbud har diskuterats under flera år och länge setts som en nödvändighet.

Fotoförbud på lucia

– Det var under förra Lucia som vi bestämde att vi måste göra något åt detta. Det har varit föräldrar som ringt in och varit ledsna och berättat att de hittat bilder som de inte visste om på sina barn på olika sociala medier, säger Lena Gidland.

Hon förtydligar att fotografering av endast sina egna barn eller släktingar tillåts, men att det kommer att vara förbjudet att fota bilder på hela Luciatåget.

Vad kommer ni att göra om ni ser att någon fotar vida bilder på hela tåget i alla fall?

– Då får vi helt enkelt prata med de personerna. Vi hoppas ju att alla ska respektera förbudet. Det är därför vi går ut med detta nu, i stället för att föräldrar och släktingar ska mötas med beskedet i dörren. Vi vill inte skapa några konflikter eller diskussioner utan ser detta som ett steg i rätt riktning för att ta hänsyn till de barn som faktiskt omfattas av skyddad identitet. Vi har många sådana på våra förskolor, säger Lena Gidland.

Hon berättar att kommunen efter jul ska diskutera ett eventuellt fotoförbud som ska gälla från förskole- till gymnasieelever i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotoförbud på lucia

Mer i ämnet