Glenn Blom, bilskrotare i Timrå, uttalar sig om regeringens bilskrotarpremie.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glenn Blom som är bilskrotare i Söråker i Timrå kommun tror inte att regeringens bilskrotarpremie på 10 000 kronor till dem som ersätter sin gamla bil med en elbil kommer att fungera – se och hör mer här i videon. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Ingen rusning till bilskroten – trots premie på 10 000 kronor

Publicerad

10 000 kronor kan en äldre begagnad bil vara värd om man byter den mot en elbil, med hjälp av regeringens skrotningsbonus. Men hittills har premien inte fallit i god jord.

– Det skulle nog vara en högre summa om folk ska vara intresserade, säger Glenn Blom som driver bilskrot i Söråker.

Från och med igår kan den som skrotar sin minst 15 år gamla bil, utsläppsklass Euro 4 eller tidigare, få 10 000 kronor i en premie av regeringen/staten, mot att man istället köper eller leasar en elbil.

– Tanken är god, säger Glenn Blom på Bloms bilskrot men tror inte på någon rusning till skroten.

Det har inte den bilhall i Sundsvalls som säljer Kia gjort heller men man hoppas på ett trendbrott när premien nu är tillgänglig.

Bilhandlaren positiv

– Vi från branschen ser ju att alla styrmedel som är till vår fördel och till miljöns fördel och omställningen är positivt, säger Emil Ellertz, bilförsäljare i Sundsvall.

Samtidigt konstaterar han att den tidigare elbilsbonusen som var på 70 000 kronor var ett bättre incitament för elbilskunderna.

– Det fungerade jättebra, säger han.

Se och hör mer i videon här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.