– Vi har gjort forskning på 400 svenska barn och vi kunde visa att om man klämde av navelsträngen direkt efter förlossningen så kunde barnen få brist på näringsämnet järn när de var fyra månader och även en påverkan på finmotoriken, till exempel hur de skriver och ritar, när de var fyra år gamla, berättar Ola Andersson som är barnläkare och forskare på Uppsala Universitet.
Går miste om mycket blod
Tidig avnavling vilket i princip krävs för att kunna samla in den mängd blod som behövs för att spara stamceller innebär att barnet går miste om 1 deciliter blod vilket motsvarar 2 liter blod hos en vuxen person.
– Inne i barnet finns det två och en halv deciliter blod och i moderkakan finns det ungefär en deciliter och väntar man tre eller kanske fem minuter så kommer större delen av det blodet att sugas in i barnet och en deciliter för en nyfödd baby är faktiskt motsvarande två liter för en vuxen och det är mycket blod, förklarar Ola Andersson som med stöd av de resultat han sett i sin forskning gör att han avråder föräldrar från att göra en tidig avnavling.
– Hade jag fått frågan hade jag berättat om vilka fördelar det finns med att vänta med att avnavla och om man väntar så finns det ganska lite blod kvar i navelsträngen och då går det troligen inte att spara i någon bank, säger Ola Andersson.
Mathias Svahn som är VD på Cellaviva kommenterar kritiken mot den tidiga avnavlingen så här i ett mail till SVT:
”I princip alla Cellavivas kunder har väntat minst 1 minut innan avnavling och efter 1 minut har cirka 80 % av blodet gått över till barnet.”
Nytta ifrågasatt
Landstinget i Västernorrland har som enda landsting i landet skrivit avtal med företaget Cellaviva om möjlighet till privat insamling av egna stamceller i samband med förlossningen. Cellaviva erbjuder sedan förvaring i 20 år till en kostnad av 25 tusen kronor. Förhoppningen är att stamcellerna i framtiden ska kunna användas till att bota svåra sjukdomar, något som många medicinska bedömare tvivlar på.
– Internationella organisationer och föreningar avråder från att spara i privata stamcellsbanker just därför att man inte ser att det skulle kunna vara någon nytta för barnet, konstaterar Ola Andersson.
Samtidigt menar företaget Cellavivas medicinske ansvarige Edvard Smith, professor och överläkare, att det finns internationell forskning, bland annat i Kanada, som pekar på möjligheterna till att behandla patienter med svåra sjukdomar med egna stamceller.
I Västernorrland har frågan om insamling av stamceller behandlats av patientetiska rådet men i dagsläget kan inte landstingsrådet Erik Lövgren(S) svara på om avtalet med Cellaviva finns kvar.