På jakt efter hotad fjärilsart.

Insatser för att rädda hotade fjärilsarter

Uppdaterad
Publicerad

Fjärilen smalsprötad bastardsvärmare hittar du bara på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland. Det är en av fjärilsarterna som hotas då landskapet förändras, men nu pågår ett projekt för att förbättra och skapa nya livsmiljöer åt dem.

Länsstyrelsen i Västernorrland och Jämtland ihop med SCA har samarbetat med åtgärdsprogram för att förbättra och skapa nya livsmiljöer åt fjärilar.

På gränsen mellan Västernorrland och Jämtland finns ett område med ovanligt kalkrik jord. Jorden gör att många örter och fjärilar trivs där. Smalsprötad bastardsvärmare kan man bara hitta på den här platsen i hela Norrland.

Norr om Ånge samlades en delegation för att få en skymt av den.

 – Vi är här för att få en bild av hur samarbetet har gått och se vilka åtgärder som har gjorts i det här fjärilslandskapet. Vi hoppas få se en skymt av smalsprötad bastardsvärmare, vi får väl se, säger en hoppfull Mikael Svensson som arbetar som konsulent vid ArtDatabanken vid SLU.

Överlevnad

Fjärilarna är beroende av kärlväxter, som örter, buskar och träd, för sin fortlevnad men skogsbruket och böndernas användning av nya slåttermetoder gör det svårt.

 – Många fjärilsarter är ju beroende av ett brukat landskap, med ängar och betesmarker. Det har ju försvunnit i hög takt i landet och vi behöver göra insatser för att klara de arterna, säger Kristin Lindström, länsstyrelsen Västernorrland.

Lyckat projekt

Arbetet i området började så smått för fem år sedan och det har gett ett tydligt resultat. Som det ökade antalet trolldruvemätare, en dagfjäril, som trivs i barrskog och som numer enbart förekommer inom några få mindre områden i Västernorrlands och Jämtlands län.

 – Länsstyrelsen har inventerat antalet trolldruvemätare. Både före och efter insatserna och det är roligt att se att den har ökat. Troligen har många andra arter också gynnats, säger Bodil Carlsson, länsstyrelsen Jämtlands län i ett pressutskick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.