Internetforskare om näthatet: ”Vi har ingen lösning idag”

Uppdaterad
Publicerad

Den tuffa tonen på nätet tilltar men samhället har inte verktyg att handskas med problematiken menar internetforskaren Annakarin Nyberg vid Umeå universitet. – Vi är många som delar ansvaret. Polisens agerande är lite tandlöst, säger hon.

Någon skrev att ”Sofia” var dum, ful, red dåligt och skulle dö, men trots de grova kränkningarna ledde de två polisanmälningarna ingenstans.

– Ingenting hände, säger ”Sofias” mamma.

Nätkränkningar

– Jag kunde inte sova på en vecka. Jag önskar att polisen skulle ha tagit tag i det mer, säger ”Sofia” själv.

Spridningseffekterna oändliga

Annakarin Nyberg är internetforskare vid Umeå universitet och har skrivit en bok om sociala medier och härskartekniker. Hon konstater att kränkningar på nätet orsakar stor skada. Det är ett kraftfullt medel som innebär makt att hota, hata och förlöjliga inför stor publik.

Internetforskaren Annakarin Nyberg Foto: SVT

– Spridningseffekterna är oändliga. Det är ett jättestort samhällsproblem idag att vi beter oss illa på nätet  och det är ett problem som vi inte riktigt vet hur vi ska handskas med, säger hon.

Fallet ”Sofia”

I fallet med ”Sofia” menar hon att polisens agerande är ”lite tandlöst”.

Foto: privat

– I just det här fallet är det en ung människa som far väldigt illa. Vi ser vuxna som är förtvivlade. Det är oerhört komplicerat och en stor utmaning för oss att jobba med.

Fara för demokratin

Hon säger att fenomenet med näthat förekommer i alla åldrar. Ofta drabbar det kvinnor som sticker ut hakan och har åsikter, säger hon.

– Det är naturligtvis inte ok. På så vis tystar vi röster som måste bli hörda. Men vi har på inga vis en lösning, än så länge.

Föräldraansvar

När det gäller barn som kränker andra barn anser hon att föräldrarna måste ta ett större ansvar.

– Det handlar om att fostra barn som vet vad som är rätt och fel. Det handlar förstås också om att skapa trygga barn som inte behöver utsätta andra barn för det här.

– Sedan måste vuxna agera oerhört kraftfullt och på en gång och ta det på allvar.

Hon efterlyser kort och gott mer civilkurage hos vuxna i de här frågorna.

– Vi ska vara tydliga med att inga kränkningar på nätet, inga nyanser av det är ok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätkränkningar

Mer i ämnet