– Vi vill ju vara en sport där alla ska trivas och känna trygghet att vara sig själv, säger Catarina Svanstedt som är chef på Sundsvalls Ridklubb i Kungsnäs.
För några år sedan hade man en incident där en elev hånades i sociala medier. I år har det hänt en annan elev, två gånger. En ung flicka blev hatad och hånad för sin ridning på ett anonymt Instagramkonto. Det stod också att hon inte var värd något och att hon inte borde leva mera.
Hugg i hjärtat
– Det här känns ju litegrann som ett hugg i hjärtat, att man är elak mot sina kompisar i den här sporten, säger ridskolechefen.
Klubben agerade genom att informera brett om händelserna. Både på sin hemsida och via sitt facebook-konto. Reaktionerna varierade.
– Jag tycker att det är viktigt att alla får veta vad som händer. Men det finns föräldrar som tycker att vi inte borde ha lagt ut det här öppet. De känner sig utpekade och deras barn känner sig utpekade. Men vi vill köra med öppna kort och inte hålla det här hemligt, säger Catarina Svanstedt.
Ny policy
När mobbningen uppdagades fanns redan en policy för sociala medier i klubben, men den uppdaterades nu. Hädanefter får man inte använda ridklubbens namn eller ridskolehästarnas namn när man startar konton i sociala medier. Det hatkonto som skapades tidigare i år hade först döpts efter en ridskoleponny.
– Policyn säger lite att man måste ta ansvar för det man skriver på sociala medier.
– Hur kan ni kontrollera att det efterlevs?
– Det kan vi inte kontrollera. Då skulle man behöva ha någon som sitter där hela tiden, utan man får be var och en ta ansvar.
Kan be om förlåtelse
Genom att gå ut brett i klubben med händelsen hoppades ledningen att den eller de som låg bakom kränkningarna skulle träda fram.
– Vi tänkte att om alla fick veta vad som hänt så kanske den som gjort det här kunde få erkänna. Vi skrev också att det är helt ok att man kan ha gjort en dålig grej och man kan be om förlåtelse.
Men än så länge har ingen trätt fram. Förhoppningarna finns fortfarande att händelserna ska redas ut.
– Det finns fortfarande möjlighet för den eller dem som gjort det att be om förlåtelse. Och då kan man gå vidare.
Föreläsningar om nätmobbning
Personalen har pratat mycket om det som hänt. Och i anslutning till de ridläger som varit i sommar tog man in en föreläsare som pratade om nätmobbning och hur man ska bete sig i sociala medier.
– Det handlar ju mycket om upplysning, om vad som händer när man utsätter någon för det här eller blir utsatt. För det gör ont, väldigt ont.
Hårdare attityd
Catarina Svanstedt som jobbat som ridskolechef under lång tid säger sig märka en förändring i attityder.
– Det är mycket hårdare attityd än det var tidigare. Det är inte bara i föreningar och klubbar utan i hela samhället. Det är väl lite grann hur samhället ser ut i stort. Det speglar sig även här.