Järnhandeln i Ullånger – Sveriges äldsta?

Uppdaterad
Publicerad

Kramfors sägs ska vara en av Sveriges järnhandelstätaste kommuner. I Ullånger ligger en av landets äldsta järnhandel. Så gammal att ingen egentligen vet HUR gammal den är.

Det ska sägas direkt. Vi har inte hittat någon exakt statistik på hur många järnhandlare det finns i Kramfors kommun.

Och då ingen riktigt vet när bröderna Pettersson övergick från att vara byns smedja till en regelrätt järnhandel är det inte säkert att den är äldst i Sverige heller.

Inget museeum

Men ändå. Det kryllar av järnhandlare i Kramfors kommun och i Ullånger ligger den – Bröderna Petterssons järnhandel. Att kliva in här är som att ta ett steg tillbaka i tiden. Eller två.

– Det började ju med smedjan. Någon gång i slutet av 1800-talet. Pappa till min farfar och hans bröder började i en liten smedja, berättar Gunnar Pettersson som nu driver järnhandeln med en handfull anställda.

Fri från kedjorna

Känslan av att man kliver in i ett museum förstärks när man kliver ned i källaren. Gunnar håller med men påpekar också att det faktiskt också är en fungerande järnhandel som inte bara försörjer hans familj utan flera andra i Ullånger.

– Det är ju en arbetsplats också, säger han trygg i sitt beslut att inte låta sig köpas upp av någon av de större kedjorna i branschen.

Plus för kommunen

På Kramfors kommun är man stolt över sina många järnhandlare.

– Vi gjorde en undersökning via handelns utredningsinstitut HUI för några år sedan och då kom vi fram till att index för järnhandlarna ligger på ett tal att de omsätter 80 procent mer än det finns köpkraft i kommunen. Vilket betyder plus för kommunen, säger Janne Mellander, som arbetar som näringslivsutvecklare i Kramfors.

”Lagret”

Tillbaks till Petterssons i Ullånger. Vi går en sväng på lagret som är övre delen på ladugården. Det här liknar inte alls lagren hos de stora byggvaruhusen på större orter

– Det är en enorm frihet att stå utanför kedjorna. När sommargästerna kommer vet vi att kunderna kommer. Vi har i alla tider satsat på kvalité och service. Det har fungerat sedan slutet på 1800-talet så det fortsätter vi med.

Men om det kommer ett bud då?

– Hmmm.... tja, då får vi väl se. Är det ett bra bud så... säger Gunnar med ett litet leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.