• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Jättemärkliga turer”

Uppdaterad
Publicerad

Efter avgången kommer nu kritik mot landstinget. ”Den ena handen vet inte vad den andra gör”, säger Majed Safaee i Sollefteå.

– Det är jättemärkliga turer. Alltifrån att det här avgjordes på en middag där landstingsdirektören sa i september att han ville runda av- till att han själv gick ut och sa att han var klar med landstinget och hade sagt upp sig. Till att man i dag säger att han nog fick sparken ändå. Det är en jättemärklig hantering kring det, säger Majed Safaee i Sollefteå.

Beroende av förtroende

Majed Safaeee är till yrket kommunikationsstrateg i Sollefteå kommun. Men utanför arbetstid driver han också sajten lvnleaks tillsammans med en annan Sollefteåbo. Där granskar de landstingets föreslagna nedskärningar i vården. Där riktas en rad kritik mot hur landstinget hanterar krisläget. Och nu också kring landstingsdirektörens reträtt.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Den ena handen vet inte vad den andra gör. Det är högst olyckligt för en organisation som är beroende av befolkningens förtroende, säger han till SVT Nyheter Västernorrland.

SVT: Kan det ha varit så att man inte ville säga att landstingsdirektören fick sparken?

– Visserligen kan man tänka sig att någon ville rädda ansiktet i det här, men det finns ett visst mått av behov av att vara ärlig mot medborgarna kring de beslut man fattar och bevekelsegrunderna kring det. Uppenbarligen är det ju något som inte stämmer, säger Majed Safaee.

”Formellt fel”

Han menar också landstinget kan ha gjort formellt fel i hanteringen av uppsägningen. Enligt den delegationsordning som finns i landstinget är det landstingsstyrelsens ordförande som har arbetsgivarrrollen gentemot landstingsdirektören, inte vice ordförande som i det här fallet skötte förhandlingen.

– Det här vore intressant att få laglighetsprövat och se om en vice ordförande har rätt att teckna ett avtal och ta över arbetsgivarrollen när inte en ordförande finns, säger Majed Safaee.

Annan hantering

Han säger att landstinget antingen skulle ha gjort om delegationsordningen eller väntat tills man utsett en ny ordförande. Han menar också att det här kan leda till att avtalet rivs upp och att det måste skrivas ett nytt.

– Då måste landstingsstyrelsens nya ordförande avgöra vilket avtal som gäller, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet