Hör Sollefteås miljöchef Maria Söderlund om den makabra upptäckten i skogen. Foto: SVT/Sollefteå kommun

Stort antal djurkadaver dumpades i naturen – Sollefteå kommun polisanmäler

Uppdaterad
Publicerad

Miljökontoret i Sollefteå slår larm om olaglig dumpning av tamdjurskadaver i naturen.

– Vi hittade bland annat ett dödfött lamm i en plastpåse på en rastplats, säger miljöchefen Maria Söderlund.

Nu polisanmäler kommunen en händelse där mer än 20 kroppar dumpats.

Det handlar om djurkroppar och delar av djur som dumpats i naturen, en olaglig verksamhet eftersom reglerna som gäller Sollefteå kommun inte tillåter att man gör sig av med avfall på det här viset. Nyligen har flera fall upptäckts efter tips från allmänheten.

Dödfött lamm i påse

– Vi hittade ett dödfött lamm i en plastpåse på en rastplats, berättar bygg- och miljöchefen Maria Söderlund.

Foto: Sollefteå kommun

Tamdjurskadaver har påträffats på flera ställen och hanteringen av djuren har fått kommunens tjänstemän att reagera. Man har med stöd av både miljöbalken och förordningen om animaliska biprodukter polisanmält en person som misstänks för dumpning av djurdelar från bland annat nötkreatur, vilket betraktas som extra riskfyllt.

– Vi hoppas att det beror på okunskap, säger Maria Söderlund som samtidigt konstaterar att det kan vara ett enkelt sätt att göra sig av med döda djur och slaktrester.

20-tal kroppar

På en plats hittades ett 20-tal djurkroppar av nötkreatur i olika stadier av nedbrytning. Det fanns även rester efter får- och älgkroppar. Man misstänker att kropparna tippats på platsen med hjälp av en traktor.

– Vi har gjort en polisanmälan i ett fall men annars är det svårt att hitta djurägaren, konstaterar Maria Söderlund och förklarar att kadavren och djurdelarna alltid saknar märkning.

Misstänkt nekar

Den misstänkta personen hävdar enligt kommunens dokumentation att han inte äger några djur och att han inte dumpat några djurkroppar på platsen. Däremot medger han att han dumpat älgkadaver.

Reglerna för hantering av kadaver och djurdelar finns framförallt för att undvika olika typer av smittspridning. Risk för sjukdomar som mjältbrand, mul och klövsjuka och galna-ko sjukan är bakgrunden till att rester efter nötkreatur ska hanteras efter speciella rutiner.

Se kommunens bilder från dumpningsplatsen och hör miljöchefens synpunkter i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.