– Det är klart att vi förlorar tid på det här. Men har vi inte pengar måste vi försöka hitta andra sätt att hantera det, säger kommundirektör Stefan Söderlund.
– Som jag förstått det vill man från kommunledningens sida göra en djupare undersökning för att se över en renovering. Det underlag som tagits fram tidigare tycker man inte är tillräckligt, säger Lars- Erik Återgård på Kultur & Fritidsförvaltningen.
”Hoppas det går fort”
Det var i januari som politikerna beslutade att Sporthallsbadet skulle rivas och att ett helt nytt bad skulle byggas för 150 miljoner kronor. Redan under försommaren skulle rivningen börja och simhallen var tänkt att stå klar för premiärdopp i höst. Men efter upphandlingen stod det klart att det skulle kosta mer än de beslutade 150 miljonerna att bygga nytt. Det blev tvärstopp. Kommunala Drakfastigheter fick i uppdrag att se om man kunde sänka kostnaderna och ändå bygga nytt. Men nu vill man också se över möjligheten att renovera istället.
– Jag hoppas att det går väldigt fort att utreda. Det finns ju ett beslut om att bygga nytt, men går det att renovera och ha bra kvalitet så tycker jag att det alternativet ska prövas, säger Stefan Söderlund.
”Borde utretts tidigare”
SVT: Men borde ni inte ha utrett det tidigare?
– Det tycker jag också att man borde gjort. Min uppfattning är att Sundsvall Arena i samband med bygget av Himlabadet, uttryckte att det gamla badet var i så dåligt skick att det behövdes ett nytt. Men jag tycker att det är bra att man tittar på det här nu, säger Stefan Söderlund.
SVT: Kan det vara så att man missat ett led här för att man från början ville bygga nytt?
– Det kan inte jag svara på, vad som gjordes då, säger Stefan Söderlund.
Sundsvalls Arena var ett kommunalt bolag som bland annat ansvarade för bygget av Himlabadet. Ett bygge som blev betydligt dyrare än budgeterat. Det var arenabolaget som först tog fram ritningar för att riva Sporthallsbadet. Bolaget upphörde 2011 och verksamheten har förts över till kommunen.
Utredning saknas
I kommunala handlingar från 2012 förordar tjänstemännen en nybyggnation. I en tjänsteskrivelse från Kultur- och fritidsförvaltningen 2012 står: ”Kostnads- och effektivitetsmässigt anser utredarna att en nybyggnation av en simhall är det enda alternativet”. Men frågan är var den utredningen finns någonstans.
– Jag har inte sett någon utredning på renovering. Det är i såna fall material som vi inte har. Men det har gjorts renoveringar i branschen på andra håll. Branschen säger att det inte är lönsamt att renovera, säger Björn Storgärd projektchef på Drakfastigheter.
Status quo
Nu ska Service och teknikavdelningen, Drakfastigheter, ta fram en konsekvensbeskrivning där man ställer renovering mot nybyggnation.
– Det har ju sagts att man vill ha en större bassäng för att kunna ha SM-tävlingar och kunna utveckla motionssimmet. Behåller man den bassängstorlek man har i dag, då blir det ingen utveckling. Då blir det status quo, säger Björn Storgärd på Drakfastigheter.
Förordar nybyggnation
På Kultur- och fritidsförvaltning vill man helst att beslutet om nybyggnation står fast.
– Man får så mycket mer för pengarna om man bygger nytt. Verksamhetsmässigt blir det stor skillnad. Man kan öka antalet tävlingar, träningar, simskoleverksamheten och motionssim om vi bygger nytt, säger Lars-Erik Återgård, idrotts- och fritidschef på kommunen.
Den nya utredningen ska vara klar i maj. Hela simhallsprojektet är i dagsläget förskjutet i minst ett år.