Statyn på Kjell Lönnå på esplanaden i Sundsvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här avtäcks statyn av Kjell Lönnå på Esplanaden i Sundsvall – i klippet berättar sonen Kristofer vad det nya konstverket betyder för familjen. Foto: Peter Nässén/SVT

Kjell Lönnå hedras med staty i Sundsvall – sonen Kristofer: ”Han skulle varit väldigt stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Han blev en kör- och SVT-profil för hela svenska folket, och i samband med Sundsvalls 400-årsfirande hedras Kjell Lönnå nu med en egen staty.

Mitt på promenadstråket i Esplanaden ståtar från onsdagskvällen ett monument över Sundsvalls kanske största kändis sedan slutet av 70-talet. Kjell Lönnå står och dirigerar en kör, något han gjorde under nästan hela sin livstid.

Kjell Lönnå ledde en lång rad allsångsprogram i SVT, var programledare för populära TV-program, komponerade, målade tavlor och gav ut en självbiografi. Han avled 2022, 85 år gammal.

Konstverket ”Allsång” om Kjell Lönnå

Som sig bör var några av hans gamla körer på plats under invigningen av konstverket ”Allsång” av Johan Malmström.

– Det är väldigt hedrande att pappa får en staty här i stan, säger sonen Kristofer Lönnå.

Kjells dotter, Karin Lönnå, själv konstnär och radio-profil, var en av invigningstalarna när konstverket avtäcktes i Sundsvall under onsdagskvällen.

I videon berättar Kristofer Lönnå vad konstverket betyder för honom och familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.