Kommunerna i Västernorrland får lite drygt 1,5 miljoner kronor för att stärka tillsynen av restauranger, caféer och andra matställen i syfte att minska spridningen av coronaviruset.
Hittills har kommunerna gjort inspektioner, men det har varit smittskyddsläkaren som haft ansvar för och rätten att stänga enskilda serveringsställen. Med den nya lagen hoppas regeringen att förenkla tillsynsprocessen.
Besluten i enskilda ärenden flyttas nu från smittskyddsläkaren till kommunen.
– Det underlättar vår arbete, säger Per Kristian Hagen, miljöinspektör vid Örnsköldsviks kommun.
Klagomål
I Örnsköldsvik man genomfört 60 inspektioner och i Sundsvall 118, men i ingen av kommunerna har lett till någon anmärkning, däremot har miljökontoren märkt av allmänhetens oro.
Miljökontoret i Sundsvall har fått in närmare 40 olika klagomål, där ett och samma klagomål kan röra flera serveringar. I Örnsköldsvik tio klagomål.
– Det kan handla om allt från att det är trångt mellan borden till att det är långa köer, säger Marie Edlund, miljöinspektör i Sundsvall.
Alkoholserveringar
Trängsel på krogen vittnar många om. Miljöinspektörerna i Sundsvall ser inga stora problem på dagtid och tidig kväll, men senare på kvällen blir det svårare.
– Trängseln är ett bekymmer. Det går bra fram till klockan 23 men sedan..., säger Yvonne Sellstedt, miljöinspektör Sundsvalls kommun.
Per Kristian Hagen, miljöinspektör i Örnsköldsvik håller med.
– Det fungerar sämst vid alkoholserveringarna sent på kvällarna. Då är det väldigt svårt för krögarna att upprätthålla ordning och avstånd, menar han.
Så här stort bidrag får din kommun för extra tillsyn av matserveringar
Kommun och bidrag
- Härnösand: 139 132
- Kramfors: 122 953
- Sollefteå: 106 775
- Sundsvall: 621 239
- Timrå: 64 712
- Ånge: 55 006
- Örnsköldsvik: 307 384