Foto: TT

Klartecken för friskvårdsbidrag till ridning och golf

Uppdaterad
Publicerad

– Helt fantastiskt, ridning är bra för både kropp och själ, säger Birgitta Lindstrand, ordförande i Mittsvenska Ridsportförbundet.

Många arbetsgivare erbjuder sina anställda ett motions- eller friskvårdsbidrag. Tidigare har t.ex. golf och ridning inte ingått eftersom det krävt dyr utrustning och inte klassats som ”enklare form av motion”.

Men efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen kan även dyrare sporter, som t.ex. golf och ridning omfattas av friskvårdsbidraget. Ett besked som välkomnas, inom ridsporten.

”Helt fantastiskt”

–Jag tycker att det här är helt fantastiskt. Jag har aldrig förstått varför det inte ska vara friskvård, säger Birgitta Lindstrand, ordförande i Mittsvenska Ridsportförbundet.

Birgitta Lindstrand, ordförande Mittsvenska Ridsportförbundet Foto: SVT

I ett pressmeddelande på måndagen konstaterar Skatteverket att både golf och ridskolelektioner kan räknas som friskvård.

Skattefri personalförmån

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidraget till det, säger Pia Blank Thörnroos som är jurist på Skatteverket.

– Ridning är jättebra stresshantering. Man kan inte fundera på någonting annat annat än det man gör just då. De som har stresspåslag mår jättebra av att rida. Och fysiskt är det också jättebra. Det är bra både för kroppen och själen, säger Birgitta Lindstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.