De är överens – men inte riktigt eniga, naturvännerna och skogsbolagsföreträdarna när det gäller skogens roll i klimatförändringarna. Högre medeltemperatur, kortare vintrar och därmed längre tillväxtsäsong gör att skogen kommer att växa bättre – vilket innebär att skogens roll som klimatbuffert, upptagare av växthusgasen CO2, koldioxid, blir större.
– Såvitt vi kan bedöma just nu, om vi talar om en mindre uppvärmning, som kommer skogens upptag att öka, säger Björn Lyngfelt på SCA Forest Products AB.
VAD skogråvaran ska användas till skiljer
Björn Abelsson på Naturskyddsföreningen i Västernorrland håller med om det scenariot.
– Vi är helt överens om att skogen ÄR viktig, i ett land som Sverige tar skogen upp nära en 1/3 av utsläppen, säger han,
Men, understryker han, det handlar även om VAD man senare använder råvaran till.
Att tillverka blöjor och papper är inte särskilt klimatsmart, menar han.
– Det är bättre att såga timret och binda kolet länge, säger Björn Abelsson.
Naturskyddsföreningen har tidigare även larmat om de negativa klimateffekterna när stora ytor kalhuggs – då stora mängder koldioxid frigörs till atmosfären.
Framtidens träd – i framtidens klimat
Vi är på SCA:s plantskola vid Bogrundet, strax intill Midlanda flygplats i Timrå kommun. 14 stora växthus, 100 meter långa och 25 meter breda – och en produktion på 85 miljoner plant per år.
Anläggningen sträcker sig över 15 hektar i deltalandskapet där Indalsälven möter havet. Tillsammans med närliggande Wifstamons plantskola produceras runt 100 miljoner plant årligen, nog för att täcka en tredjedel av Sveriges behov av plant.
Snökanoner jobbar för högtryck inne på anläggningen som att producera den snö som krävs för att skydda de späda planten under vintern.
När de miljontals planten en dag står som avverkningsfärdig skog är det i ett klimat som är radikalt annorlunda än idag.
Tre grader varmare i länet – om vi har tur
Enligt SMHI:s senaste klimatprognos för länet fram till nästa sekelskifte blir det i snitt +3 grader varmare i länet.
Om vi har tur, vill säga, och Sverige och andra länder kan komma överens om långsiktiga och kraftfulla åtgärder vid de stundande klimatförhandlingarna i Paris.
Har vi otur, och utsläppen istället fortsätter att öka, ja, då räknar SMHI med en höjd temperatur med +6 grader.
Nederbörden kommer hursomhelst att öka rejält i länet i klimatförändringarnas spår, menar meterologerna.
Generellt talar klimatforskare om det sk 2-graders målet, den övre gräns världen måste hålla sig under.
Vidtas inte rejäla utsläppsåtgärder omgående så riskerar temperaturökningen gå upp mot 4 eller 5 grader högre snittemperatur.
”En klimatkatastrof”, konstaterar WHO, världshälsoorganisationen i en av sina rapporter-
För Nordeuropa räknar forskarna med att klimatförändringarna leder till ännu högre medeltemperaturer.
EU har vaknat när det gäller skogen
Lagom till det stora klimatmötet i Paris har EU vaknat till ordentligt när det gäller skogens roll i klimatförändringarna.
Redan idag finns mätstationer, bland annat i Abisko, som analyserar utbytet av växthusgaser, men nu görs det här sk ICOS-projektet till ett prioriterat forskningsområde inom EU.
Mätstatationer från nord till syd i Europa binds samman och ska leverera data till forskare och beslutsfattare.
– Det skickar en tydlig signal om att skogens roll är viktig och att dess roll kan bli större och mer effektiv än den varit hittills, säger Björn Lyngfelt