Foto: SVT / arkiv

Klubbat: Regementet i Sollefteå återuppstår

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsförmiddagen klubbade riksdagen det nya försvarsbeslutet – som bland annat innebär att den militära närvaron i Sollefteå återuppstår från år 2022. I och med det skapas minst 125 nya jobb.

Officiersförbundet välkomnar beslutet. Men:

-  Det råder samtidigt brist på officerare och utan officerare kan det bli svårt att förvekliga försvarsbeslutet, säger ordföranden Lars Fresker.

Redan i mitten av oktober bekräftade försvarsdepartementet att regeringen inför det kommande försvarsbeslutet för åren 2021-2025 föreslagit att regementet i Sollefteå skulle återinrättas, som en del av den ändrade inriktningen för det svenska försvaret.

Förra veckan sa försvarsutskottet ja och under tisdagen fattade riksdagen det formella beslutet. Redan om ett och att halvt år ska den militära verksamheten i Sollefteå vara igång igen, 20 år efter nedläggningen förra gången.

125 jobb

– Någon gång mellan år 2026 och 2030 ska verksamheten vara fullt utvecklad, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SR.

Och många nya arbetstillfällen i Sollefteå blir det i och med återetableringen. Några som i dag är verksamma inom försvaret kommer sannolikt att flytta med till Sollefteå, men den allra största delen av delen av de 125 jobben som det åtminstone är fråga om handlar om nyanställningar.

Officersförbundet, fack- och yrkesförbund för militär personal, är kluvet till riksdagsbeslutet. Förbundet välkomnar återetableringen i Sollefteå men pekar samtidigt på den rådande bristen på officierare i Sverige, och att yrkesområdets attraktionskraft måste höjas.

Mejlat kommunalråden

– Riksdagen valde, dessvärre, helt att bortse från Officersförbundets förslag att tillföra 325 miljoner för att höja lönerna för den militära personalen, säger förbundsordförande Lars Fresker.

Fresker har under tisdagen skickat ett mejl till kommunstyrelseordförandena i Falun, Kristinehamn och Sollefteå där militär etablering nu blir aktuell.

– En sådan här etablering ställer krav på bostäder, barnomsorg och möjlighet till arbete för anhöriga. Jag har bett om ett möte för att höra på vilket sätt de kan möta våra medlemmars behov, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.