Kommundirektören reagerar på att regeringen tillskjuter 140 miljoner för bostadsbyggnad i norra Sverige – men bara till Västerbotten och Norrbotten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommundirektören Magnus Haglunds besvikelse över att Västernorrland blivit snuvat på regeringens bostadskonfekt. Foto: Thomas Sundberg/SVT, Julija Sidner/SVT

Kommundirektören: ”Västernorrland inte med när regeringen pratar om norra Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att avsätta 140 miljoner kronor till bostadsprojekt kopplade till industriomställningen i norra Sverige.

Eller rättare sagt – bostäder enbart i Västerbotten och Norrbotten. Något som fått kommundirektören i Örnsköldsvik att reagera.

Totalt kommer 1,53 miljarder kronor att skjutas till fram till och med 2028.

Det var i somras som regeringen presenterade en samlad strategi för att stärka utvecklingen runt industrierna i norr. En av sju punkter som pekades ut som extra viktiga är just bostadsförsörjning.

”Försökt med olika remissvar”

Magnus Haglund, Örnsköldsviks kommundirektör, menar att de försökt föra fram till utredningen att Västernorrland också är i behov av stödet.

– Vi har försökt med olika remissvar att påtala att Västernorrland ligger mellan Stockholm och Västerbotten, ska man ha trafik genom Örnsköldsviks och Sundsvall till exempel, behöver vi vara med här. Jag vet inte varför det har blivit såhär, men snett har det blivit i alla fall, säger Haglund.

Förslaget härstammar från en utredning ledd av Peter Larsson om bostadsbygge som menar att om industrisatsningarna ska kunna förverkligas, måste byggandet av bostäder öka.

En utredning som alltså mynnat ut i att Västernorrlands län kammar noll i sammanhanget, trots att flera stora gröna industrietableringar planeras här.

Hör Magnus Haglunds kritik i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.