• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Kommunen lex Sarah-anmäler fallet – efter två månader

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen väljer att lex Sarahanmäla fallet med den övergivna ettåringen i Sundsvall. Det kunde Mittnytt avslöja under onsdagseftermiddagen.

Beslutet bekräftades av Sundsvalls kommun vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen. Två och en halv månad efter händelsen med ettåringen har socialförvaltningen i Sundsvall nu beslutat lex Sarah-anmäla fallet. Det står klart efter att politikerna idag informerats om socialtjänstens internutredning. Men kommunen hade också ett annat tydligt besked:

– Vi kan inte hitta någon enskild händelse, som är orsaken till faktumet att barnet hittades övergivet i sitt hem, säger Eva Rönnbäck, chef för socialförvaltningens utredningsgrupp.

Den övergivna ettåringen

”Inga fel har gjorts”

Torbjörn Stark, socialdirektör i Sundsvall, säger att inga fel har gjorts.

– Varje beslut som har tagits under hela resans gång, har vid varje tillfälle varit helt korrekt. Men hade vi vetat hur resultatet skulle bli, som vi ser nu i efterhand, hade det sannolikt gjorts en annan bedömning, säger Torbjörn Stark.

Men i sin genomgång av fallet meddelade kommunen ett antal fel och brister som man funnit i fallet. Dels uppgav man att överlämningar mellan socialförvaltningens olika enheter varit otydliga. En annan brist är att kommunens rutiner inte har uppdaterats efter att socialförvaltningen genomförde en organisationsförändring för ett år sedan.

Granskningen får kritik

Men redan nu får innehållet i utredningen kritik. Den innehåller få konkreta uppgifter om händelseförloppet och var ansvaret ligger, det menar Anders Engqvist (SP), ledamot i socialnämnden.

– Tyvärr upplever jag att utredningen sprider rökridåer mer än den klarlägger felaktigheter. Utredningen har tagit sikte på övergripande systemfel och inte syftat till att visa var ansvaret ligger. det är ett felgrepp, säger Engqvist till Mittnytt kort efter mötet.

Ettåringen hittades övergiven i sin egen avföring i en lägenhet i Bergsåker. Barnet hade tidigare varit i föremål för ett omhändertagande av socialtjänsten men sedan återlämnats till föräldrarna.

En fråga som hänger i luften är ettåringens tvååriga storasyster. Trots att familjen följdes noggrant av socialförvaltningen, omhändertogs aldrig det äldre syskonet. När föräldrarna sedan greps som misstänkta för stölder fanns tvååringen i deras bil. Hur socialtjänsten bedömt situationen för barnen är fortfarande oklar, menar Engqvist.

– Jag har ställt frågor om detta, men inte fått några svar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den övergivna ettåringen

Mer i ämnet