Kommunen vill bygga bostäder i Lungvik – hamnföreningen kan tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen samlades oroliga medlemmar i Lungviks hamnförening för att diskutera framtiden tillsammans med representanter från Ö-viks kommun.

Oron bygger på den översiktsplan som kommunen antog i april 2020 där det framgår att man vill bygga bostäder med vattennära läge i området – något som kan innebära att hamnföreningen tvingas flytta.

I översiktsplanen kategoriseras Lungviks småbåtshamn som ett ”utvecklingsområde”.

I dessa områden vill kommunen på sikt omvandla och ge en mer ”stadsmässig karaktär med inslag av exempelvis handel, bostäder, offentlig service och kontor.”

Inga svar på framtiden

Enligt hamnföreningen har kommunen inte lämnat något svar på deras intentioner för området och det har skapat en osäkerhet för medlemmarna, som under tisdagskvällen samlades för att diskutera frågan tillsammans med inbjudna representanter från kommunen.

I klippet berättar Jonas Karlin, ordförande i Lungviks Hamnförening, om medlemmarnas oro över korta arrendeavtal och den frustration som de känner inför områdets osäkra framtid. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.