Pernilla hade tappat hoppet om att hitta någon att bilda familj med och begav sig därför till Danmark för att skaffa barn via insemination.
– Innan jag hade accepterat att det skulle bli så här, kändes det som ett misslyckande att just jag inte kunde träffa någon och skaffa barn med på vanligt vis. När jag hade haft tid att tänka och acceptera situationen, var det bara glädje över att jag skulle få ett barn, säger Pernilla.
Utmanande vardag
Hon bor nu i Granloholm i Sundsvall med sina två barn – Hannes, 8 år, och Ida, 5 år. Som ”självstående” mamma och brandman ute på fältet är det ett ständigt pusslande för att få vardagen att gå ihop.
Trots att det kan vara utmanande, är Pernilla fast besluten att allt går om man vill det. Hon är tacksam över att ha föräldrar, grannar och en dygnet runt-förskola som underlättar.
Tidig kvinnlig brandman
Pernillas dröm om att bli brandman började i gymnasiet under en praktikperiod. Därefter blev hon en av de första kvinnliga brandmännen i Medelpad. Hon trivs med sitt jobb och beskriver kollegorna som en andra familj.
– Drivkraften tror jag kommer från att jag vill finnas där för andra och hjälpa personer i utsatta situationer. Jag vill känna att jag verkligen gör nytta, säger hon.
Vad är en självstående mamma?
– Säger man ensamstående så kan det ju finnas en pappa med i bilden. Som självstående finns det inte och man har valt att skaffa barnen själv, säger hon.