Pernilla Löfgren och Daniel Edholm från räddningstjänsten står inomhus på kulturmagasinet i Sundsvall och håller upp en barnbok. De är klädda i arbetskläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Pernilla Löfgren och Daniel Edholm läser sagor med brandtema på kulturmagasinet i Sundsvall – och ta del av barnens betyg. Foto: Eric Heller/SVT

Räddningstjänsten bjöd in till sagostund på kulturmagasinet i Sundsvall

Publicerad

Under årets beredskapsvecka bjöds barn i förskoleålder in till en unik sagostund på Kulturmagasinet i Sundsvall, där Medelpads räddningstjänst läste bilderböcker och visade upp en av sina brandbilar.

– Det är viktig att vi visar upp oss för både ungdomar och yngre barn, säger styrkeledaren Daniel Edholm.

I samband med Beredskapsveckan 2024 skapade Medelpads räddningstjänst ett lärorikt arrangemang där barn i Sundsvall fick chansen att besöka en sagostund utöver det vanliga.

Läste böcker med brandtema

Räddningstjänstens personal läste ur bilderböcker och gav samtidigt barnen en inblick i deras viktiga arbete. Barnen fick inte bara lyssna på spännande berättelser med brandtema – utan också se en riktig brandbil på nära håll.

– Det är viktigt att barnen får se att vi finns, och att man kan jobba som brandman. Men även att vi kan få ut information om hur man ska göra när det brinner, säger Pernilla Löfgren, brandman.

Syftet med beredskapsveckan är att öka medvetenheten om säkerhet och beredskap. Genom att kombinera lärande med lekfullhet vill räddningstjänsten inspirera nästa generation på ett engagerande sätt.

Hör Anna Molina, som drömmer om att bli brandman när hon blir stor, i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.