Ett barn sitter vid ratten i en brandbil under invigningen av den nya brandstationen i Liden, medan en vuxen står bredvid och övervakar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med in när den nya brandstationen i Liden invigdes under lördagen i videon. Foto: Eric Heller/SVT

Lidens nya räddningsstation invigd – fokus på friska brandmän

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen slog Lidens nya räddningsstation upp sina dörrar, en viktig förstärkning för säkerheten i regionen. Både invånare och politiker var på plats för att delta i firandet och utforska de moderna lokalerna.

– Det är ett stort lyft jämfört med den förra så det är jätteroligt, säger Alva Jansson som är deltidsbrandman i Liden.

Lidens nya räddningsstation har invigts och är en del av ett unikt projekt där tre nya brandstationer byggs på tre orter i Medelpad. Den första stationen uppfördes i Timrå förra året, den andra nu i Liden, och den sista kommer att byggas i Sundsvall.

Under invigningen fick allmänheten möjlighet att utforska stationens moderna lokaler och fordon, med personal på plats för att svara på frågor och ge insikter i hur den nya stationen kommer att underlätta deras arbete.

– Vi har ju kört förbi och sett hur den växt fram från grunden, hela vägen upp. Nu är det jättekul att få se hur den ser ut, säger Elin Sahlin, en av besökarna under invigningen.

Friska brandmän i fokus

Stationen är byggd efter principen ”friska brandmän” där lokalerna är anpassade efter verksamheten.vikten av familjernas roll för räddningspersonalens arbete är en viktig del.

– Det handlar bland annat om att vi nu kan ta hand om vår utrustning utan att vår personal riskerar att utsättas för rökkontaminering när vi kommer hem från ett släckningsarbete, säger Per Silverliden som är chef på räddningstjänsten i Medelpad.

Strategisk placering

Stationen är dimensionerad för 24 medarbetare, och har för närvarande 21 personer i deltidsstyrkan.

Lidenstationen är nu en av tre stationer i Medelpad med extra förmåga att hantera skogsbränder och kan ta sig fram i svår terräng, inklusive vinterförhållanden.

Vid behov kommer stationen även kunna bistå i insatser i Jämtland och Ångermanland.

Se och hör du höra vad allmänheten tycker om den nya räddningsstationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.