kvinna och barn sitter på golvet i ett kök

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christina Gökstorp från Eskilstuna berätta varför hon valde att skaffa barn själv och hur hon ser på livet som ensamstående förälder. Foto: Serafia Olausson/SVT

Christina ville inte vänta – skaffade barn på egen hand

Uppdaterad
Publicerad

Att inte hitta rätt partner är den vanligaste anledningen att skaffa barn via donation bland ensamstående kvinnor i Sverige, enligt en ny studie. För 39-åriga Christina Gökstorp från Eskilstuna var det också just det som gjorde att hon tog beslutet att bli mamma på egen hand.

År 2016 blev det tillåtet för ensamstående kvinnor att genomgå assisterad befruktning med donerade spermier och sedan dess har det ökat.

För att få göra behandlingen behöver kvinnan genomgå flera utredningar där en läkare bedömer om hon är lämplig medicinskt, psykologiskt och även socialt.

Behandlingen är offentligt finansierad, men trots det tog Christina Gökstorp hjälp av en privat klinik i Uppsala eftersom väntetiden där, just då, var kortare.

– Sedan gick det fort att göra utredningen och när jag var klar fick jag ta ett beslut om när jag ville börja och då kände jag att jag var mer än redo, berättar hon.

Ny familjekonstellation

Varför kvinnor bestämmer sig för att skaffa barn på egen hand och vilka det är som gör det undersöker forskare vid bland annat Uppsala universitet just nu.

De preliminära siffrorna i en enkätundersökning visar att 82 procent av de tillfrågade kvinnorna inte hade en partner att skaffa barn med och att det var anledningen till beslutet.

– Det handlar om en ny familjekonstellation och därför är det viktigt att utforska vad detta innebär för familjerna och barnen, samt samhället i stort, säger Evangelina Elenis, en av forskarna bakom studien.

Många har hög utbildning

Studien visar också att 87 procent av kvinnorna har en högre utbildning och majoriteten har en lön över 40 000 kronor i månaden.

– Medelåldern för ensamstående i vår studie är signifikant högre (cirka 36 år) än för en genomsnittlig kvinna i Sverige som skaffar sitt första barn (cirka 29 år). Ensamstående hinner därför utbilda sig färdigt och skaffa en bra ekonomi, berättar Evangelina Elenis.

En annan förklaring är att sjukvården inte godkänner kvinnor som är i en utmanad ekonomisk situation för att minska risken att det ska få negativa konsekvenser under barnets uppväxt.

Hör Christina berätta varför hon valde att skaffa barn själv och hur ser på livet som ensamstående förälder.

Fakta om assisterad befruktning

  • 2003: Äggdonation blir tillåtet
  • 2005: Behandling av lesbiska par blir tillåtet
  • 2016: Behandling av ensamstående kvinnor blir tillåtet
  • 2019: Kravet på genetisk koppling till barnet tas bort och det blir tillåtet med behandlingar med enbart donerade ägg och spermier liksom behandling med donerade embryon
  • 2019: Frysförvaringstiden för embryon ökar från fem till tio år
  • 2019: Beslut att varken kommersiellt eller altruistiskt surrogatmoderskap tillåts inom svensk hälso- och sjukvård

Källa: Nationellt kvalitetsregister för assisterad befruktning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.