Det rör sig om ett avtal som ska ge kommunägda Sekab del i vinsten från det som en gång var SEKABS eget afrikabolag. Ett avtal som kan ge så mycket som 145 – 150 miljoner för Sekabs del.
Men kommunalrådet i Örnsköldsvik sig idag inte ens veta vad avtalet egentligen innebär, trots att kämpar för att göra bolaget säljbart.
Det handlar om ett tilläggsavtal som skrevs i samband med att den sparkade Sekab-Vd:n Per Carstedt fick köpa två av Sekabs afrikanska bolag för, ungefär. priset av en full tank etanol, 400 kronor.
Några hundralappar – plus en skuldsedel ; om Carstedt och hans bolag EcoEnergy skulle kunna fullfölja de avbrutna planerna på sockerrörsodling i Tanzania, ursprungligen för att att producera etanaol, ja, då skulle delar av vinsten gå tillbaka till de förra ägarna – 130 miljoner plus räntan.
– Men sedan är det också så att det avtal som finns gör att man måste göra ett bra resultat innan det blir aktuellt med ytterligare en utdelning, säger Glenn Nordlund (S), kommunalråd i Örnsköldsvik.
Men är det inte viktigt att försöka säkra så mycket medel och tillgångar som möjligt i den här affären för er del?
– Absolut, och därför är det ju inte så att vi tvingar på en försäljning innan det är så att vi ser att vi får tillbaka de värden som är nedlagda, säger Glenn Nordlund.
Samtidigt säger han sig alltså inte närmare känna till innebörden i avtalet.
Överhuvudtaget uppger han att han idag inte har närmare insyn i de aktuella turerna kring Sekab, detta trots att han både innehar kommunalrådsposten och dessutom sitter i styrelsen för moderbolaget i den kommunala bolagssfären, Rodret.
Ett förhållande som ska ses i ljuset av att Sekabaffären varit under lupp ett flertal gånger de senaste åren och renderat mycket kritik kring kommunens hantering av affären.
Till detta kan läggas den förundersökning som inletts av Ekobrottsmyndigheten i Umeå och som ska granska hur det egentligen gick till när de kommunägda bolagen i Tanzania och Mocambique såldes för en spottstyver.
– Jag hoppas inte detta kommer sinka våra försök att sälja bolaget, säger Glenn Nordlund till Mittnytt.
Men känner du dig som kommunalråd idag trygg i uppfattningen att affären gickrätt till?
– Jag har iallfall varit det, säger han, men nu får vi se vad den här förundersökningen leder till, säger han.
Örnsköldsvik äger idag runt 49 procent av Sekabs ägare Nekab – Skellefteå kommun lika mycket. Umeås andel har under åren reducerats avsevärt. Den kommunala ägardelen i Sekab ligger idag på 70 %, de övriga 30 ägs av privata intressenter.
Bland dessa finns även förre Sekab-VD:n Per Carstedt som alltså kommer att betala tillbaka till sig själv när tilläggsavtalet från 2009 löses ut.
Om det afrikanska projektet lyckas, vill säga.
Och om det börjar ge vinst.