SIDA garanterar fd Sekab-direktören 600 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Biståndsorganet SIDA garanterar förre Sekab-direktören Per Carstedt 600 miljoner för hans projekt i Afrika. Nu ska sockerrör i Tanzania bli socker. Projektet har planerats i åratal – och kritiken mot det har pågått lika länge. Att nu Ekobrottsmyndigheten i Umeå bestämt sig för att utreda omständigheterna när kommunägda Sekabs afrikanska bolag såldes till den förre vd:n för några hundralappar gör inte saken mindre komplicerad.

Redan till sommaren ska produktionen komma igång.  Från början var det kommunägda Sekabs försök att starta sockerrörsodlingar i landet för producera etanol  – ett av de alternativ man jagade när det visade sig problematiskt att göra det av etanol.

Sedan dess har Sekabs förre Vd, Per Carstedt, och hans bolag EcoEnergy fortsatt på den inslagna vägen även om slutprodukten etanol bytts ut mot vanligt socker för den inhemska marknaden i Tanzania. 

Övik energi

Avgörande närmast blir beslutet från Afrikanska utvecklingsbanken – ställer sig banken bakom projektet går även Sida vidare med sitt engagemang – totalt 600 miljoner kronor i säkerheter, lån och borgen.

Tusentals jobb hoppas SIDA -  stora miljöproblem, säger kritikerna

Minst 2000 personer får jobb i regionen, hävdar både SIDA och Carstedts bolag EcoEnergy.

Men lika länge som satsningen har diskuteras, lika länge har kritiken funnits.  En kritik som inte mattats med åren, tvärtom.

Kritiken har handlat om negativ miljöpåverkan, tvister och oklara markägarförhållanden och en lokal befolkning som riskerar att drivas bort.

Att odla sockerrör kräver goda jordar men framförallt rikligt med vatten, och den närliggande Wawifloden löper risk att torka ut vissa tider på året – med stora konsekvenser för befolkningen uppströms.

Förhoppningen både från SIDA och Carstedts bolag Ecoenergy är att satsningen ska ge tusentals jobb.

på SIDA är man medveten om kritiken:

– Det är inte svart och vitt det här men om projektet lyckats så ser vi att vinsterna överväger kraftigt. säger SIDAS Afrikaansvarige Torbjörn Pettersson till Mittnytt. 

Ekobrottsutredningen påverkar inte

Samtidigt bedriver ju Ekobrottsmyndigheten i Umeå en förundersökning om turerna då kommunägda Sekab sålde sitt afrikanska bolag till Per Carstedt för sammanlagt 400 kr.  Ef

Men uppgifterna  påverkar inte SIDA:s inställning till projektet.

Torbjörn Pettersson säger till Mittnytt att SIDA gjort en grundlig undersökning av bolaget EcoEnergy innan man gav sig i samarbetet.

– Vi har gjort en sk vandelsprövning och via en advokatbyrå undersökt om överlåtandet gick rätt till och var i enlighet med aktiebolagslagen, säger han.

Beskedet SIDA fick var att det inte fanns några tveksamheter.

– Men, tilllägger han, skulle förundersökningen visa på några oegentligheter får vi ta ställning till det då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övik energi

Mer i ämnet