En skylt med olika parkeringsappar vid en parkering i Örnsköldsvik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Numera hänvisas parkörer till olika appar när de ska parkera. SVT Västernorrland hittade ett gäng PRO-medlemmar som lyckats parkera – hör hur deras upplevelser av apparna skiljer sig åt. Foto: Hans Lindblom/SVT

P-automaterna blir färre – nu utbildas äldre i Örnsköldsvik i parkering med app

Publicerad

Antalet parkeringsautomater som erbjuder betalning med mynt eller kort blir allt färre med åren och det kan vara svårt att vänja sig vid betalning via appar.

Därför erbjuder det kommunala parkeringsbolaget i Örnsköldsvik utbildning för de som känner sig osäkra.

Vid ett flertal tillfällen har Ö-viks parkering bjudit in Örnsköldsviksbor till en utbildning i att betala parkering via mobilappar. Det är framför allt pensionärer man vänder sig till och intresset har varit stort även om det var noll deltagare när SVT Västernorrland hälsar på.

– Folk kanske känner sig tryggare nu. Vi har ju haft upp emot 15 utbildningstillfällen den senaste tiden, säger Lars Andersson.

Många otrygga

För att nå ut till fler ska utbildningen nu ut på turné i Bredbyn, Björna, Husum och Bjästa, förklarar Lars Andersson och berättar om den vanligaste upplevelsen av parkeringsapparna bland de äldre.

– Ofta har man provat att ladda ner appar, men när man kommer till de olika betalsätten blir man otrygg, säger han.

Hjälper att välja rätt

Det finns olika sätt att betala. Antingen får den som ansluter sig till en parkeringsapp betala via en faktura i pappersform eller digital form. Eller så knyter man ett betalkort till sin app.

– Vi har försökt förklara hur det hänger ihop och sedan har vi hjälpt kursdeltagarna att välja ett betalningssätt som passar.

Hör vad några pensionärer tycker om parkeringsappar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.