Lo Jonsson leder förundersökningen om mordet i Korsta den 7 december förra året då en man i 35-årsåldern sköts ihjäl med minst sex skott i Korsta där han bodde.
Mordet skedde strax före klockan åtta på kvällen på en lekplats utanför en förskola i bostadsområdet, vid en tidpunkt då folk fortfarande var i rörelse i området.
– Det är mycket hänsynslöst utfört. Men vi tror också att det är planlagt av personer i de kriminella miljöerna, säger Lo Jonsson.
Svårutrett
Flera personer har suttit häktade som misstänkta för delaktighet i mordet, men sedan i somras är alla släppta på fri fot.
– Vi kände att vi stod och stampade i utredningen utan att komma framåt, och då kunde vi inte hålla dem frihetsberövade längre. Men de är fortfarande misstänkta och inte avförda i utredningen, säger hon.
Men liksom många andra utredningar om skjutningar runt om i Sverige har det varit – och är – svårt att få såväl misstänkta som bekanta till dem som vittnen att berätta allt de vet, bland annat av rädsla eller av lojalitet med de inblandade.
Hör Lo Jonsson utveckla sitt resonemang i klippet ovan.
Uppklarade skjutningar under 2020
385 skottlossningar polisanmäldes i Sverige 2020.
Av de 385 skjutningarna har 65 lett till åtal. Hittills har 53 (14%) av dessa lett till fällande dom som vunnit laga kraft. Ytterligare några fall väntar på avgörande i högre instans. 222 utredningar har lagts ned och 95 utredningar är fortfarande öppna. Två fall som har redovisats till åklagare har inte lett till åtal och ett fall har resulterat i ett strafföreläggande.
Mordåtal: 47 avlidna vid skottlossningar. 16 har lett till åtal varav 10 (21%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.
Antal åtal där någon skadats: 118 skadade vid skottlossningar. 26 har lett till åtal varav 23 (19%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.
Antal åtal där ingen skadats: 220 stycken skottlossningar utan brottsoffer. 23 har lett till åtal varav 20 (9%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.
En majoritet av skjutningarna är kopplade till organiserad brottslighet men i statistiken finns också skjutningar som inte har med kriminalitet att göra, exempelvis våldsdåd i nära relationer och skjutningar med jaktvapen.
Källa: Polisen
Uppklarning av dödligt våld:
Generellt ligger uppklarningen på höga nivåer när det gäller dödligt våld i Sverige. Mellan 2014 och 2017 var uppklarningen på 68 procent. Men tittar man enbart på dödligt våld i den kriminella miljön under samma tidsperiod, låg uppklarningen på 23 procent. Det kan jämföras med dödligt våld i nära relationer där 94 procent av brotten klarades upp.
Forskare menar att uppklarningen av dödligt våld handlar mer om i vilken miljö det sker i, snarare än vilket vapen som används. Men användning av skjutvapen i den kriminella miljön innebär sannolikt ännu sämre möjlighet till uppklarning.
Källa: Brårapport från 2019