En delad bild. Till vänster en graf som visar ökningen av IT-konsultkostnader i Sundsvalls kommun sedan 2010. Till höger sektionschefen för strategi och styrning, Emelie Blomkvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka satsningar är på gång i Sundsvall och Ånge? Hur kommer invånarna att märka digitaliseringen och hur många system ska bli ett? I videon får du svaren. Foto: SVT Design, Anna Beijron/SVT

Kraftig ökning av it-konsulter i Sundsvalls kommun – ska rädda välfärden

Uppdaterad
Publicerad

På tio år har kostnaderna för it-konsulter fördubblats i Sundsvalls kommun. Men det är en medveten satsning.

– Det är ett uppdrag vi fått från politiken för att hantera de välfärdsutmaningar vi står inför, säger Emelie Blomkvist, sektionschef för strategi och styrning.

Fram till sista augusti år ligger kostnaden för it-konsulter på 38 miljoner kronor. Det är en ökning med drygt 20 miljoner på tio år.

– Det här är enda vägen framåt för välfärden, säger Marcus Matteby, kommunens IT-direktör.

– En sund balans är väl 70 procent anställda och 30 procent konsulter och vi ligger väldigt nära det, förklarar han.

Så har konsultkostnaderna ökat

Ökningen har skett successivt, visar SVT Västernorrlands genomgång från 2010.

Under början av 2010-talet låg kostnaden på cirka nio miljoner per år och har sedan ökat efterhand.

– Det gör långvarig nytta, säger Marcus Matteby.

Vill minska dumadministration

Kommunerna Sundsvall och Ånge samarbetar när det gäller it. Här har man bestämt sig för att utveckla system nära verksamheterna.

– Människorna kommer att behövas men ska inte hålla på med ”dumadministration”, säger Emelie Blomkvist.

En åldrande befolkning och minskad tillgång på arbetskraft gör att välfärden behöver digitaliseras, förklarar it-direktören.

– Det blir ökade kostnader för konsulter men då ska du ställa det i relation till att köpa system där det är dyrare och där du har inlåsningseffekter.

Kommunens revisorer nosade på ämnet

I december i fjol började kommunens revisorer titta på frågan om konsultkostnader. De ställde ett antal frågor, men beslutade sig för att avstå granskning.

– Vi inte fann anledning till vidare granskning av konsulter, svarar Rodney Engström (M) ordförande för kommunrevisorerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.