Kollage: Ida Amérus, undersköterska och metodutvecklare i Sundsvall, står inne på ett av äldreboendet Norra Kajens rum och pekar mot taket. I taket sitter den sensor som ska larma om någon faller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sensorer i taket kan läsa av rörelser i rummet och larma personalen – se Ida Amérus visa hur den nya tekniken på äldreboendet i Sundsvall fungerar. Foto: Anna Beijron/SVT

Här är AI-sensorerna som ska göra äldrevården bättre i Sundsvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Tekniken kommer från ett österrikiskt bolag. Sedan slutet av januari har man testat fallsensorer på äldreboendet på Norra Kajen i Sundsvalls kommun och hittills är resultatet lovande.

Hur fungerar det? Vad händer vid ett fall? Och vilken skillnad märks? I klippet ger metodutvecklare och undersköterska Ida Amérus svar på det.

– Det vi vill är ju att upptäcka fall i tid, och att kunna analysera och förbättra det fallpreventiva arbetet.

Tekniken kombinerar 3D-teknik med artificiell intelligens, skriver företaget på sin hemsida.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Mål att minska misstag

Personalen ställer in vilka rörelser som ska utlösa ett larm. Anpassningarna är individuella. Enligt Ida Amérus märks stor skillnad, jämfört med tidigare.

Vad finns det för nackdelar?

– Om det skulle vara någon nackdel så är det att vi testat det en kort tid så att personalen kanske inte hunnit lära sig än. Det tar tid att lära sig något nytt och så gäller det att ställa in tekniken så att det blir rätt.

I klippet ser du fallsensorerna och vad de kan göra för att underlätta för personal och äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i äldreomsorgen i Sundsvall

Mer i ämnet